Sa tiskovne konferencije porečkih IDS-ovaca

Lokalno
17.12.2004 00:00
Izvor: dp
D. Požarić
1
1
Edo Kos (predsjednik zajednice podružnica IDS Poreč) i Edi Štifanić (predsjednik porečkog IDS-a) danas su u «žutoj zgradi» održali tiskovnu konferenciju sa tri teme: predizbornim aktivnostima, natječaju za prodaju parcela na Saladinki te spomeničkoj renti.

U uvodnom su izlaganju izvijestili o osnivanju 11. ogranka IDS-a u Červaru. Osnivanje je trajalo dugo a dovršeno je u subotu kad su izabrani predsjednik ogranka ( Petar Vranješ ) te četiri člana predsjedništva od kojih su čak tri žene. Članovi predsjedništva su: Sanja Soldan, Marija Stričić, Snežana Topalović te Vedran Tikvina .

Iako Červar nema, kako je Kos naglasio, autohtono stanovništvo, IDS je ocijenio da postoji volja za političkim organiziranjem prvenstveno mladih ljudi

Najzanimljivija je tema, prema očekivanju predstavnika medija, trebala biti ona o natječaju za prodaju tri parcele u vlasništvu Grada na Saladinki, no, nismo doznali ništa što već nismo znali sa ovotjedne sjednice Gradskog poglavarstva na kome je došlo do podjele između onih koji inzistiraju na prodaji i onih koji su za to da se čeka sa prodajom dok se ne donese detaljni plan izgradnje.

Predizborne aktivnosti IDS-a

Provedena je analiza izbornih rezultata sa izbora 1993, 1997. i 2001. godine te doneseni zaključci o ponašanju i strategija postizanja osnovnog cilja stranke, a to je da, kako je rekao Kos, osvoji vlast i ima gradonačelnika iz vlastitih redova.

IDS će na izbore izaći samostalno, sa vlastitom listom.

Kako su više puta naglasili, IDS građane poziva da na predsjedničke izbore izađu u što većem broju i podrže izbor aktualnog predsjednika Stjepana Mesića a i Kos i Štifanić su na konferenciji nosili Mesićeve bedževe.

Spomenička renta

Zakon obavezuje lokalnu samoupravu da odredi iznos spomeničke rente koji mora biti od 3 do 8 kuna po kvadratnom metru korištene površine na mjesec.

IDS je mišljenja da se gospodarske subjekte ne bi smjelo opterećivati dodatnim nametima. Stoga će svojem klubu zastupnika predložiti da se založi za to da u Prvoj zoni taj iznos bude 5 KN a za Drugu zonu 3 KN po kvadratnom metru mjesečno.

Ističu činjenicu da kod nas turistička sezona traje samo tri mjeseca dok je rentu potrebno plaćati svih dvanaest (što nam se sad lijepo vratilo jer je, da podsjetimo, svojedobno, kad je na legalan način trebalo spriječiti državu da nam trgovine zatvori nedjeljom, izglasano da turistička sezona traje 12 mjeseci , op. DP).

Saladinka – mjesto sukoba interesa?

Naši sugovornici su izjavili da su protiv prodaje spornog zemljišta te da za to imaju dva važna argumenta: prvi je taj što nije dovršen Detaljni plan izgradnje na području koje se želi prodati (i to po nižoj cijeni od one koja je bila u prvom natječaju na kog se nije javio nitko, vidi današnji članak u Glasu Istre ) a drugi što se radi o tri parcele od kojih samo jedna ima riješeno pitanje vlasništva dok su dvije u suvlasništvu pa su Kos i Štifanić mišljenja da prvo treba riješiti vlasničko pitanje a tek onda ići u eventualnu prodaju. Osim toga, navode da je dovršenje DPI za to područje pitanje mjeseci pa je i to razlog više da se pričeka sa eventualnom prodajom.

Trenutno se, dakle prije donošenja Urbanističkog plana, kvadrat tog zemljišta prema Kosu cijeni na 155-200 € dok je prvim natječajem traženo da početna cijena bude 110€ a što bi se sada, prema prijedlogu Lina Dobrile iz SDP-a radi neuspjelog natječaja spustilo za dodatnih 10 do 20%.

Osim navedenih tehničkih, dakle, postoji i problem cijene: kad se navedeno područje urbanizira, cijena će mu poprilično porasti. Također, iako uvažavaju potrebu Poglavarstva da namakne sredstva za ispunjenje proračuna, naročito kad su u pitanju kapitalne investicije u infrastrukturu, Kos je ustvrdio da Grad posjeduje druge, urbanizirane parcele od čije se prodaje može osigurati sredstva za dovršenje tih investicija.

Na otvoreno pitanje da li Grad već ima kupca za to zemljište Kos je izjavio da to ne zna i da tu temu nema namjeru komentirati.

Znajući da imaju većinu vijećnika, očekuju da će Poglavarstvo poništiti natječaj prije sjednice Gradskog Vijeća.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti