'S velikom moći dolazi velika odgovornost' - Spiderman (Sunčica Damjanović, kandidatkinja na Nezavisnoj listi Snježane Mekote)

Lokalno
10.05.2013 10:50
D. Požarić
Sunčica Damjanović
Sunčica Damjanović
Sunčica Damjanović
Sunčica Damjanović rođena je 1971. godine u Puli. Osnovnu školu završila je u Poreču, a tu je pohađala i Srednju školu Mate Balota. Upisala je Ekonomski fakultet u Rijeci, ali nije ga završila već se 1991. vratila u Poreč gdje je volontirala u Centru za ljudska prava Poreč. 1995. godine seli u Zagreb gdje radi u Ženskom informacijsko dokumentacijskom centru kao voditeljica i edukatorica "uvođenja novih tehnologija za žene na prostoru bivše Jugoslavije" u projektu Asocijacija za progresivnu komunikaciju, a paralelno radi i u Zamir.net-u kao korisnička podrška za e-mail komunikaciju nevladinih udruga.
2000. započinje rad u Iskonu kao koordinatorica tehničke podrške. 2007. godine se vraća u Poreč gdje nastavlja rad u obrtu svoji roditelja, a početkom 2013. završava program obrazovanja za voditeljicu izrade i provedbe projekata financiranih iz EU fondova, te volontira u Centru za građanske inicijative gdje se ponovo vraća svojoj prvoj ljubavi, tj. nevladinim organizacijama koje se bave promoviranjem ljudskih i građanskih prava i sloboda kao nužni preduvjet ka demokratizaciji društva.
- Što vas je motiviralo na pristupanje izborima?
Napravi kad možeš, gdje možeš, koliko možeš. Sad je to vrijeme. Zapravo mi se ukazala prilika sprovesti taj svoj moto u djelo pristupanjem listi Snježane Mekote, gdje sam naišla na istomišljenike koji s puno entuzijazma, strasti i predanosti promišljaju kako bi život u ovom gradu trebao izgledati.
- Jeste li do sada bili politički aktivni? Gdje? Kad?
Čini mi se oduvijek, zapravo da malo preformuliram, oduvijek sam imala potrebu biti aktivna građanka, zanimala su me pitanja o zemlji u kojoj živim i odluke vlasti o kojima ovisi i moj život.
- Zbog čega ste se priključili baš listi Snježane Mekote?
Dok sam živjela u Zagrebu čitala sam Glas Istre, gdje me naravno posebno zanimalo što se u Poreču dešava dok mene nema, dojam koji sam dobila bio je taj kako je sve lijepo i divno, kao po katalogu, dok se Snježana Mekota ne pobuni. Osjećala sam da se s pravom buni i da govori istinu, a kad me pozvala da se priključim nisam puno razmišljala, znala sam da ona gradu, a pogotovo građankama i građanima želi najbolje.
- Kako ocjenjujete trenutnu situaciju u kojoj se grad nalazi i što biste mijenjali, odnosno, što zamjerate aktualnoj vlasti?
Ja se povodim Spidermanovim motom „S velikom moći dolazi velika odgovornost“, a voljela bih da i ostali tako rade. Postojeći demokratski sistem dozvoljava moć bez odgovornosti i sve dok su izjave i postupci političara nedorečeni i dvosmisleni, točnije dok se igraju s vlastitom odgovornošću povjerenje građana u demokraciju je narušeno.
Također im zamjeram klijentelizam, nedovoljnu socijalnu osjetljivost, nedovoljno hrabrosti i ustrajnosti da provedu sve što je zaista potrebno kako bi ovom gradu i njegovim ljudima bilo bolje.
Trenutna situacija je 'sve za turizam i sve u turizam', a moje mišljenje je da turizam nije ono što nas pokreće, već nas koči da se razvijamo u grad za svoje građanke i građane. Naravno da je bitan, ali treba ponekad pomaknuti pogled s "forbsovih članaka" i statistika i vidjeti da ne bi bilo turizma da nema tih građana koji tako teško i s mukom rade u sve okrutnijim uvjetima, i da ih ni tokom zime, a kamoli tokom ljeta nitko ništa ne pita, da su im djeca prepuštena ulici, jer nema dovoljno kampova, aktivnosti i želje da se sva djeca kvalitetno zbrinu tokom ljeta, kako bi njihovi roditelji mogli raditi za nekog tko ih ne poštuje, krši njihova prava i još k tome krajem sezone šalje na burzu.
Što bih promijenila: prvo voljela bih da gradska vlast ima viziju, viziju kakav to grad želi biti, da uzme u obzir sve mlade i stare, sve bogate i siromašne, sve koji su im u rodu i koji to nisu. Da ima strategiju razvoja i da je gradi na partnerstvu. Da su u toj strategiji uključeni i poduzetnici i mladi i pojedinci i obrtnici i udruge i škole kao punopravni partneri u razvoju grada čija će se mišljenja i ideje uvažavati, te će od tih ideja nastajati projekti koji će biti primjenjivi na više razina i zadovoljiti sve partnere i da će građanke i građani od njih imati najviše koristi.
- Što ćete prvo učiniti ako osvojite mandate u Gradskom vijeću?
Općenito se zalažemo za grad koji će planirati dugoročno uz jasnu viziju održivog razvoja umjesto baviti se megalomanskim projektima i probleme rješavati ad hoc. Zalažemo se za grad koji će o svakom pitanju važnom svim građanima dugoročno promišljati.
Ja bih voljela da se fokusiramo na bolji odnos gradske uprave prema građanima, na pomoć građanima u potrebi, na socijalne stanove i na otvorenost prema novim idejama kao i pomoć grada kao partnera u kreiranju istih ideja kako bi se što više novaca moglo povući iz EU fondova, što mislim da do sada nije bilo dovoljno korišteno ili nije bilo korišteno u prave svrhe.
Baš me npr. zanima koliko građanke i građani Poreča imaju koristi od vinskog podruma u Sabornici?
- Hoćete li u radu liste participirati i nakon izbora? Kojom se problematikom mislite baviti?
Naravno. Ima dosta problema s kojima bih se voljela uhvatiti u koštac, jedan od tih je rodno odgovorno budžetiranje, tj. sagledavanje utjecaja budžetskih sredstava na živote žena i muškaraca u lokalnoj zajednici. Ne radi se o posebnim budžetima za žene i muškarce, već o tome odgovara li postojeća preraspodjela sredstava na potrebe žena i muškaraca u jednoj zajednici. Npr. dobivaju li sportska društva u kojima su samo žene isto novaca kao i sportska društva u kojima su muškarci?
- Građani Poreštine nezadovoljni su aktualnom situacijom i loše motivirani za izlazak na izbore. Što biste im u tom smislu poručili?
Ako ne odlučite vi, odlučit će netko drugi. Želite li da za vas odlučuje netko drugi?
- Koga ćete i zbog čega podržati u utrci za gradonačelničku fotelju?
Keruma, on nam trenutno može najmanje naštetiti, naravano pod uvjetom da ostane u Splitu!
U našoj situaciji nema mnogo izbora, građani moraju odlučiti jesu li zadovoljni dosadašnjim radom gradonačelnika, ili žele promjenu. Teško će se moći napraviti financijska revizija, ako ista garnitura ostane na vlasti!
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti