Rukomet, EHF: Porečani do pobjede protiv Maccabija u šok završnici 20:18 (8:12)

Sport
05.09.2015 21:42
D. Požarić
1
1
Usprkos kiši i grmljavinskom nevremenu, u Velom Joži skupilo se večeras petstotinjak gledatelja koji su došli bodriti porečke rukometaše u prvom kolu EHF kupa protiv izraelskog Macabi Rishon Leziona. Puno mladih navijača činilo je da publika bude sve osim kazališne, a igrači su im se odužili pobjedom u gruboj, muškoj igri.
1. kolo EHF kupa RK Poreč Maccabi Rishon Lezion 20:18 (8:12)
Poreč, sportska dvorana SRC "Veli Jože", gledatelja: 500
Suci: Vagif Aliyev, Alakbar Aghakishiyev, Azerbejdžan.
Nadzornik: Vladimir Jović, Bosna i Hercegovina
Poreč: Moreno Car, Ante Marić 1, Vedran Mataija, Tomislav Huljina 2, Tim Thoss 1, Deni Gavrić, Filip Perić, Goran Čarapina (15+1), Gabriel Deak, Davit Petrić, Ivica Gudić 2, Matija Božić, Matija Rađaković 4, Marko Kobetić 6, Andrej Obranović 4.
Trener: Dinko Đanković
Maccabi: Eldar Shikloshi (16), Yoav Neeman 1, Omer Gera 4, Tai Gera, Renato Vugrinec 3, Gal Moshe Avraham 3, Dejan Čančar 3, Vasile Iulian Strat, Dor Geva 3, Eran Roiter, Daniel Andres Friedmann, Ariel Rosental, Amit Yehiel Steiman 1, Sharon Peres Shiam, Nadav Rubin Reuven, Dor Pinhas Kalderon.
Trener: Jakov Roiter
Desetak minuta prvog poluvremena trebalo je igračima Maccabija da "pročitaju" Porečane i ono što smo do tada mogli nazvati ravnopravnom borbom preokrenu u svoju korist. Iako je u prvome dijelu utakmice bilo blistavih trenutaka domaćih igrača poput onog kad je Čarapina Vugrincu obranio sedmerac, Izraelci su boljom obranom i uz više ideja u napadu, naročito agresivnosti i brzine, zagospodarili terenom i poluvrijeme priveli kraju uz plus četiri na semaforu.
No, nije bilo ni onako strašno kako nam se sredinom prvog poluvremena učinilo da će biti, a još manje nego onako kako je završilo sa posljednjim sudačkim zviždukom.
Porečani su utakmicu započeli relativno čvrstom obranom pa uz lepršave polukontre i kontre poveli, dok je Maccabi pokušavao zabiti kroz sredinu i preko kružnih napadača.
Oko sedme minute igra domaćih igrača izgleda solidno, pa gosti u nekoliko navrata zbog podignutih sudačkih ruku moraju forsirati šut.
Nakon isključenja Huljine, Maccabi loptama nekoliko puta neuspješno gađa svog pivota ali Omer Gera ipak iznuđuje sedmerac. Vugrinec puca, a Čarapina brani i podiže publiku na noge.
Potom Reuven udara Kobetića u lice, ali bez isključenja: dobio je samo opomenu.
Vugrinec u jedanaestoj minuti pri rezultatu 3:2 za Poreč nakon ne baš uvjerljivog napada svojih suigrača nekako sa devet metara pogađa mrežu iza Čarapine i izjednačuje, dok Reuvenova grubijanska igra konačno biva sankcionirana isključenjem.
Thoss je dobro uposlio Gudića, ali ovaj puca u golmana. Thoss spašava, ali sad Kobetić puca pored gola, pa se Maccabi obranio sa igračem manje.
Rađaković je potom uspio presjeći napad gostiju, ali mu je lopta pobjegla u aut. Sucima su ruke dugo bile u zraku, pa su u tom položaju u 13. minuti dočekali sretan gol gostiju za prvo vodstvo (3:4).
Vratar Shikloshi potom brani, pa ni Poreč nije iskoristio igrača više. Vugrinec potom počinje od suca tražiti isključenje domaćeg igrača, ali mu sudac gestama odgovara kako će on biti taj koji će se hladiti na klupi ako sa time ne prestane.
Drugi sedmerac za goste umjesto Vugrinca puca Čančar i uspijeva savladati raspoloženog Čarapinu. Isti igrač potom udara Gudića i zarađuje opomenu. Gosti počinju igrati vrlo dobru obranu, a domaći pokazuju znakove neinventivnosti i slabosti u napadu, pa trener Đanković zove timeout.
Nastavljaju se jalovi napadi jednih i drugih. U 17 minuta palo je samo osam golova, pa Porečani i nastavljaju u tom stilu: Kobetić puca iz okreta, ali pogađa vratara. Čarapina također brani, ali protunapad Poreča ponovno biva neuspješan. Marić se sa igračem Maccabija sudario i zaradio isključenje jer je osim sudara bilo i potezanja, kažu suci, dok je Kobetić svojim angažmanom zaradio gotovo neprekidni poluflaster. Suci zbog pasivnosti prekidaju napad Poreča, ali su u sljedećem napadu Maccabija zato dosudili dvojbeni sedmerac. Čančar uspješan, Obranović smanjuje na 4:7. Porečani potom loše proigravaju Huljinu, ali Čarapina s druge strane brani zicer sa 6 metara. Čančar potom puca u blok, dok Rađaković uspijeva zabiti sa krila usprkos izrazito nesportskom potezu Friedmana koji je u 22. minuti zaradio isključenje.
Vugrinec puca u blok ali ima sreće jer se lopta odbija u mrežu. Poreč je još samo minutu sa igračem više, ali ni Obranović sam pred golmanom Maccabija ne uspijeva zabiti. Vugrinec još jednom neinventivno puca iz daljine pored gola, Izraelci su kompletni. Poreču fali "ono malo" da dostigne rezultat, a radi se o lošoj realizaciji igrača više i ne baš najboljim šutevima na gol u odlučujućim trenucima.
Tai Gera čini još jedan prekršaj za isključenje, Rađaković se probija preko krila i demantira prethodne rečenice: iz teške pozicije pogađa za 6:8, pet minuta prije poluvremena.
No, Dor Geva ostaje sam na 6 metara i ne prašta, 6:9 i još jedan gol kojeg je Čarapina primio dok je Poreč imao igrača više. Neeman nakon križanja povisuje na 6:10, domaći igrači lako gube lotpu pa Maccabi bježi na 6:11. Čarapina u posljednjoj minuti nogom skida jednu loptu iz rašlji, nakon što je Gudić napravio tehničku pogrešku u obrani. Rađaković svoj penal Shikloshiju nježno plasira uz desnu nogu i smanjuje na 8:11, ali Omer Gera se ne da, odlučio je zabiti u posljednjim sekundama i postaviti rezultat poluvremena na 8:12.
Nastavak igre donio je i nastavak kretanja rezultata oko plus 3-4 za goste. Poreč je potom nešto bolje postavio obranu pa je preko Kobetića uzvratio na Čančarov gol preko obrane. Vugrinec baš nije imao svoju večer, iako smo od njega puno više očekivali. Još jedan šut u blok, a igra u prvih pet minuta drugog poluvremena postaje pomalo čudna: puno šamaranja i batina uz vrlo malo tehnike.
Kobetić je još jednom iznenadio Shikloshija u 35. minuti i smanjio na 10:13, ali je potom uslijedio najduži napad Maccabija kojeg možete zamisliti a da suci nisu podigli ruke u zrak. Naravno, gosti povećavaju razliku na 10:14. Thoss prolazi preko desnog beka za 11:14.
Gostujući igrači potom počinju padati u igri, ali im jako rastu protesti kod sudaca, u nekim trenucima toliko agresivni da je pravo čudo kako ih više nije otišlo na klupu.
Friedmann promašuje, a Thoss pod faulom puca preko gola. Igrači Maccabija sad već bezobrazno provociraju suce, podsmjehuju im se i gestikuliraju, ali opet bez sankcija. Tomislav Huljina zaradio je jači udarac u bedro pa je napustio igru uz bolni grč na licu.
Kobetić potom lijepo zabija u napadu, a Reuven koji mu je podmetnuo tijelo zaradio je udarac i ostao ležati na parketu. Izraelci su tražili faul u napadu, ali su ih suci izignorirali. Porečani kradu loptu, polukontrom je Thoss došao pred gol i pucao ali iz teške situacije, pa vratar brani.
Ulazimo u posljednjih 20 minuta utakmice. Maccabi gubi još jednu loptu, na terenu opet puno jurnjave i malo taktike. Gudić loše dodaje Thossu, ali se lopta srećom od Maccabijevog igrača odbija u aut. Thoss ponovno puca uz dobru zadršku i skok, ali pod faulom. Slijedi dug napad Porečana, suci nisu podigli ruke jer nisu ni trebali: Shikloshi lako brani slabašan Obranovićev udarac. Huljina ponovno ostaje ležati na parketu i u pratnji fizioterapeuta ide na klupu.
Izraelci šeprtljaju u napadu, Čarapina skida forsirani Neemanov šut. U narednom napadu je Ante Marić isposlovao sedmerac, na što cijeli Maccabi (i njegova klupa također) skaču u zrak. Na gol liniju staje Strat, a Rađaković mu je loptom pomazio uši i zabio gol.
Vugrinec dobija svih priljepak – Petrića. Suci Maccabiju sude probijanje a Neeman samo što im se protestirajući nije popeo na glavu. No, i to su otrpjeli, a nervozu među igračima prekida Đanković timeoutom za Poreč, jer se zateglo kad su gosti Rađakoviću u jednom prodoru umalo otrgnuli ruku iz ramena.
Maccabi je još 23 sekunde bez Tai Gere, a pritisak Izraelaca na suce je maksimalan. Usprkos tome, Poreč smanjuje na 14:15. Kad su suci gostima u narednom napadu oduzeli loptu, to je tek bio pravi urnebes. Porečani pod pritiskom podignutih sudačkih ruku gube loptu, ali kontra ne dolazi do mreže jer tu je Čarapina koji joj ne da. Nakon toga je praktički zaključao svoja vrata a gosti u posljednjih petnaestak minuta sve manje i lošije igraju, a sve više pričaju sa sucima.
Još jedan dug i jalov napad Porečana Maccabi kažnjava iz polukontre i odlazi na 14:16, pa se počelo se činiti da je Poreč počeo gubiti konce igre i utakmicu, što je potvrdila još jedna Shikloshijeva obrana. No, ni Vugrinec nije precizniji nego opet gađa blok, a lopta ide u korner. Obranović smanjuje na 15:16, a publika je napade gostiju počela pratiti gromoglasnim zvižducima. Gudić krade loptu i zabija iz kontre za 16:16, svi su na nogama.
Gudić zarađuje isključenje, Omer Gera brzo ustaje sa parketa a Maccabi grabi timeout. Stelman vraća goste u vodstvo sa krila, a onda pred Maccabijevim golom nastaje velika zbrka iz koje Kobetić nekako uspijeva opaliti prema golu i iznuditi deveterac. Deset je minuta do kraja utakmice a sve je praktički na početku.
No, Čarapina je, kako smo već rekli, u tom periodu zaključao svoj gol. Nakon jedne njegove obrane Thoss se podiže ali puca preloše, u vratara. Devet minuta do kraja utakmice igra se ponešto smiruje. Suci i dalje gostima nerado dižu ruke, Thoss krade loptu a Huljina u kontri izjednačuje na 17:17. Na tribinama urnebes koji se dodatno pojačao nakon što Čarapina skida još jedan šut izvana, a da ne spominjemo intenzitet navijanja kad je odmah nakon toga skinuo još i jednu kontru!
Rađakoviću se sreća nasmiješila kad se lopta nakon jednog lošeg šuta od Maccabijevog vratara odbila u gol a Porečani poveli sa 18:17. Gosti nakon toga djeluju izgubljeni u napadu dok se vratar Čarapina promeće u junaka utakmice. Pet je minuta do kraja, na semaforu plus jedan za Poreč a publika na nogama.
Thossu potom sude probijanje a Vugrinec pokušava nešto sam. No, ne prolazi kraj Huljine i Marića, a tu je i Rađaković da pripomogne. Vugrinec još jednom skače u zrak i puca pored gola. Porečani ne iskorištavaju priliku da pobjegnu na plus dva, ali taadaaaaaam! - Čarapina ne da lopti u gol.
Obranović se ohrabrio i zabio iz skoka, Poreč vodi 19:17. Gudić je kao najveći lopov večeri ukrao još jednu loptu i servirao je Mariću koji poentira za plus tri i to je bilo to: smrknuta lica Maccabijevih igrača i još malo skakanja publike na tribinama nakon nove obrane Čarapine.
Gudić je na podignute ruke sudaca potom opalio prema golu, ali je Shikloshi to smirio. Obranović biva isključen do kraja, a potom i Gudić. Izraelci su zabili gol tek kad je Poreč zaigrao sa četiri igrača u polju.
I to je bilo to. Vidimo se u nedjelju na uzvratu, isto mjesto i isto vrijeme.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti