Rovinj: Nastavak ciklusa izložbi "Potonuli brodovi / Navi affondate"

Kultura
09.04.2021 13:12
D. Požarić
Veliki Piruzi
Veliki Piruzi
Nakon prošlotjednog otvorenja prve izložbe iz ciklusa „Potonuli brodovi / Navi affondate“, o prapovijesnom šivanom brodu iz uvale Zambratija, jučer je u Muzeju Grada Rovinja uslijedio nastavak projekta, osmišljenog prema smjernicama Ministarstva kulture i medija u svrhu poticanja organizacije zajedničkih izložbi muzeja.
Naime, u dijelu prizemlja rovinjskog Muzeja otvorena je izložba „Veliki Piruzi – Rimski brodolom na hridi kod Rovinja / Pirusi Grande – Naufragio romano presso lo scoglio vicino Rovigno“, ostvarena u suradnji s Međunarodnim centrom za podvodnu arheologiju u Zadru, a nastala uslijed višegodišnjih arheoloških istraživanja nalazišta uokolo otočića Mali i Veliki Piruzi.
Amfore
Amfore
„U Rovinju provodimo arheološka istraživanja više od deset godina. Započeli smo s istraživanjem Veštra, dok nam je naredni projekt bio rimski brodolom kod Velikih Piruza. Istraživali smo ga četiri godine zajedno s Bavarskim društvom za podvodnu arheologiju, uz financijsku pomoć Turističke zajednice Grada Rovinja-Rovigno, te Ministarstva kulture i medija RH“, izjavio je ovom prilikom Luka Bekić, voditelj projekta u ime MCPA Zadar.
Izložba prikazuje rezultate istraživanja ovog rimskog brodoloma iz 5. stoljeća. Posjetitelji će tako, sa zidova Muzeja, moći iščitati o tijeku istraživanja, metodologiji koja je pritom primijenjena, ali i priču o samome brodu koji je, navodi Bekić, iz područja Sjeverne Afrike vozio robu za neke od sjevernojadranskih luka, ali je pritom nastradao najvjerojatnije zbog jakog juga kod hridi Veliki Piruzi.
U Muzeju su izloženi i pronađeni artefakti koji predstavljaju tek dio tereta ovog kasnoantičkog trgovačkog broda.
Luka Bekić
Luka Bekić
„Većina su toga neodgovorni ronioci odnijeli davno, 70-ih i 80-ih godina. Kroz četiri godine uspjeli smo ispod dubokog sedimenta pronaći samo još ostatke cijelog tog bogatog tereta“, objašnjava Bekić.
Šećući se prostorijom, posjetitelji će imati priliku razgledati dijelove amfora, razno keramičko posuđe, ali i jedan od najzanimljivijih nalaza s brodoloma – rijedak primjerak rimskog dubinomjera.
Dubinomjer
Dubinomjer
Osim što je predstavljen originalni primjerak, zbog njegove je atraktivnosti izrađena i replika kako bi se dubinomjer približio publici koja će se, putem interaktivnog „kutka“, moći okušati u mjerenju dubine na rimski način.
Ovu nadasve zanimljivu izložbu koja Rovinjcima predstavlja njihovu kulturnu baštinu otvorili su Luka Bekić, voditelj projekta i Maja Marić u ime Muzeja Grada Rovinja-Rovigno, pročelnica Maria Črnac Rocco u ime Grada Rovinja-Rovigno, te Sandro Žufić, zamjenik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Rovinj-Rovigno, koja je bila podrškom tijekom ovih istraživanja. Otvorenje je upriličeno bez publike, ali uz prijenos uživo na Facebook stranici Muzeja.
Za posjetitelje će izložba biti otvorena sve do konca rujna, u radno vrijeme Muzeja, od 10 do 18 sati, s pauzom od 12.30 do 13:30, što će vrijediti za travanj.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti