Roman Zorana Antičevića 'Evanđelje tame' među hit naslovima

Kultura
16.08.2015 08:56
D. Požarić
Zoran Antičević
Zoran Antičević
1
Roman "Evanđelje tame" Zorana Antičevića našao se na policama nekoliko vodećih trgovačkih centara, a na nekim je mjestima uvršten i među hit naslove. Ovaj spisateljski i marketinški uspjeh mladog porečkog književnika bio je povod da ga upitamo je li takvo što očekivao.
-Nisam očekivao ovakav uspjeh, zahvaljujem Bogu i svima koji su me podržali, uključujući i parentium.com. Tri sam godine krvario u hrvačkom zagrljaju sa romanom, želeći njime čitateljima prenijeti svoju poruku. Da mi je netko unaprijed rekao koliko će to biti teško, vjerujem da bih bio odustao, kaže Antičević za naš portal opisujući roman čija alegorija predstavlja koncept "suvremenog kanibalizma", a postavlja pitanje zbog čega su današnji ljudi u stanju proždrijeti jedni druge, govori o novom ledenom dobu u kojem su ljudske duše smrznute, o kamatarskoj tamnici ovoga svijeta i podsvjesnom ropstvu civilizacije.
Zoran Antičević
Romanom autor na inovativan način nastojati prikazati i neke aspekte znanosti i filozofije poput evolucionizma/kreacionizma, te što se događa kad se oni objedine. -Isti slučaj vrijedi za područje psihologije, kaže Antičević, navodeći sukob humanizma i psihoanalize te njihovo ujedinjenje. -Mnoge se znanosti isprepliću u prizmi romana te postavljaju kontraverzna pitanja suvremene znanosti: ako je svemir stvoren Velikim praskom, što je postojalo prije? Ili, što se to nalazi između elektronskog omotača i atomske jezgre. Ipak, sadržajem romana prevladava globalni rat, post-apokaliptično razdoblje, ljubavna priča čijoj sam se ljepoti osobno i sam teško othrvao (priznajem, malo sam se zaljubio u glavnu junakinju), tragične sudbine, uspjesi i neuspjesi, likovi kojima se čudim i sam, iako sam ih osobno sagradio. Osjećam se kao da su živi, na momente ih i podsvjesno oponašam, zaključuje Antičević rečenicom kako se sve svodi na suštinsko pitanje ljudske vrste.
Sadržaj romana
"Evanđelje tame" je priča o čovjeku koji se budi na nekoj zabačenoj obali. U razorenom svijetu ne sjeća se ničega. Jedini trag njegovog izgubljenog identiteta je tajanstvena žena koja mu se tek javlja u snu. U potrazi za prošlim životom, pomaže mu privlačna mlada znanstvenica koju upoznaje u obližnjoj klinici. Na njihovom se putu događaju nasumične promjene. Ništa više ne izgleda slučajno. Susrest će se sa svojim iskonskim kušnjama i beskrajnim nepovjerenjem, tragičnim prizorima i tajnama koje čovjek najsebičnije moguće čuva još od vremena postanka.
Roman je moguće kupiti i u knjižarama. Nakladnik je Matica Hrvatska. (dp)
[yt3]

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti