Ribari se bore sa slovenskim kaznama, prekomjernom populacijom delfina i najezdom meduza

Hrvatska i svijet
03.03.2022 14:41
D. Požarić
Q Ls9lq M Wf press ids katarina nemet 3 03 2022
Q Ls9lq M Wf press ids katarina nemet 3 03 2022
Zastupnica Katarina Nemet danas je u Saboru govorila o problemima istarskih ribara. Zbog neriješenog pitanja razgraničenja u Savudrijskoj vali, gotovo svaki izlazak u ribarenje ih košta jer ih slovenska policija kažnjava zbog navodnog protupravnog ribarenja u njihovom moru.
Tu je i problem prekomjerne populacije delfina koja ribarima gotovo svakodnevno čini materijalnu štetu i trgaju im mreže. Nemet je naglasila kako ribari ističu da je delfina uz istočnu obalu Jadrana daleko veći broj od onog o kojem govore nadležne znanstvene institucije i ministarstva te je potrebno otkloniti ili ublažiti problem, da se uz zaštitu populacije delfina osigura i pravo na rad ribarskog sektora.
- Druga, još svježija prirodna pojava koja je pogodila ribarsku flotu na tom području je neviđena najezda meduza s kojom se ribari sjeverozapadne Istre bore već više od dva mjeseca. Toliko ih ima i toliko su velike i teške da ribarima uništavaju mreže kada ih dižu i povlače, pa neki zbog toga trenutno i ne izlaze na more jer ne znaju što i kako dalje, napomenula je Nemet dodavši kako se nadaju pomoći institucija, kako ne bi i ovoga puta kao puno puta dosad, ostali prepušteni sami sebi.
Apelirala je na Vladu i ministarstvo da eventualnim proglašenjem elementarne nepogode, a svakako i konkretnim financijskim paketom, pomognu ribarima premostiti ovu nepogodu najezde meduza te istaknula kako bi se nakon toga trebalo i ustanoviti zašto je do ove prirodne pojave uopće došlo.
Naglasila je da je ribarski sektor jedna od važnih gospodarskih grana te kako oni koje se njima bave zaslužuju razumijevanje i pomoć, koji su im u ovom trenutku nužni.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti