RF Istra: Zajedno protiv bahatosti IDS-a i njihovih investitora!

Istra
21.08.2018 09:34
D. Požarić
1
1
1
-Prinuđeni smo reagirati na prošlotjedno zaoštravanje konflikta oko Valovina nakon što je intenzivna PR ofenziva investitora protiv samoorganiziranog stanovništva ustalog u obranu uvale kulminaciju, i sasvim novu razinu, dosegla ispadom nositelja jedne istaknute političke i javne funkcije, IDS-ovog dogradonačelnika Roberta Cveka, stoji u priopćenju Radničke fronte Istra koje prenosimo u cijelosti.
On je na Facebooku podijelio članak-ispovijest investitora objavljen u Glasu Istre pod sramotno tabloidnim naslovom: “Da sam znao što će me dočekati, NIKAD NE BIH DOŠAO U PULU!” poprativši ga višestruko problematičnim komentarom koji RF Istre ovim putem najoštrije osuđuje:

“Ovo je odlična poruka svim budućim investitorima i investicijama koje svi prizeljkuju jer nose nekakvu novu ponudu, radna mjesta, novce u proračunu. Iste one novce kojima bi se trebali financirati besplatni udžbenici, smanjiti cijene u vrtićima, povećati naknada za novorođene, organizirati više kulturnih događaja, graditi infrastruktura, obnavljati fasade.”
Inače, većinu navedenih zahtjeva IDS godinama javno odbija kao “populističke”, ali eto ispada sad kako su im samo te socijalne mjere na umu dok i sami teška srca u bescjenje rasprodaju Pulu i Istru. No, ta je demagogija toliko jeftina i prozirna da je i manje bitna. Ono što je bitno je da bi zbog ovakvog ispada Robert Cvek trebao snositi posljedice.
Da je IDS dosljedan, Cvek bi sam dao ostavku
Prvi bi odgovornost u vidu ostavke, uostalom, od Cveka trebao tražiti sam gradonačelnik i stranački predsjednik, ali i samo IDS-ovo članstvo i biračko tijelo. Jer ako je IDS-ov program privlačenjem investicija i podilaženjem investitorima omogućiti boljitak svih stanovnika grada, onda je nedopustivo da osoba koja vrši dužnost dogradonačelnika na Facebooku sa svojih 1500 “prijatelja” dijeli “negativno iskustvo” jednog investitora i njegovo “nikad ne bih došao u Pulu” proglašava za “odličnu poruku svim budućim investitorima”.
No, ako IDS u ovome ispadu i ne vidi potpunu nesposobnost Roberta Cveka da provodi njihov vlastiti program, RF Istra u njemu ne može ne vidjeti njegovu nedoraslost odgovornoj poziciji u demokratskoj lokalnoj zajednici u kakvoj želimo živjeti.
Gušenje demokracije klasičnim fašističkim taktikama...
Kao prvo, frustriran što mutno dogovorena predaja uvale ne prolazi baš glatko, “naš” se dogradonačelnik ovim ispadom upustio u manipulativni pokušaj da prokaže kao “kočničare razvoja” vlastite sugrađan(k)e, čiji je jedini grijeh što se bore za transparentno i demokratsko upravljanje tim razvojem, odnosno obalom (i gradom) kao javnim, zajedničkim dobrima. Čak štoviše, to čine isključivo strogo zakonitim procedurama i aktivnostima. Barem za sada, dok ih nužno ne radikalizira prezrivo ignoriranje “institucija pravne države”, okupiranih od strane IDS-a i bratskog HDZ-a.
Nekoliko stotina ljudi, koji su se usudili izraziti mišljenje drugačije od vladajuće partije, dogradonačelnik Cvek je - u najcrnjoj maniri nacifašističkih režima - javno označio kao “žrtvene jarce”, prebacivši na njih krivnju za apsolutno sve nedaće, pa tako i za očigledno raspadanje grada kojim desetljećima vlada njegova stranka, kao i za činjenicu da on i tuce IDS-ovaca/ki godinama poslušno u gradskom vijeću podižu ruke protiv smanjenja cijene vrtića.
Ne znamo koliko je to Cveku jasno, ali ovakav govor sadrži i sjeme huškanja sa potencijalno nasilnim posljedicama. Nije ni bitno, jer ako mu to nije jasno, ne bi smio biti dogradonačelnik, a ako mu jest jasno, onda još manje.
Proziran je to pokušaj prebacivanje krivice, jer je prilično jasno tko je pravi krivac za nastanak konflikta. Naime, ničega od ovog, pa tako ni brižnog i Pulom razočaranog investitora, ne bi bilo da IDS-ova vlast našim gradom upravlja transparentno i demokratski, a ne da zajedničke resurse rasprodaje "kao da im je ćaćino", daleko od očiju javnosti, koja onda uvijek može regirati tek, navodno, prekasno. Ali nikad nije kasno, takvim bahatim praksama se treba suprotstaviti u svakom mogućem trenutku, pa makar uspjeli utjerati tek mrvicu nelagode u atmosfere skupih “poslovnih” večera klase koja se smatra vrednijom od nas, klase “investitora” i njihovih sitnijih i krupnijih dilera naših dobara i obala.
Širenje propagande kapitalističke klase

Kao drugo, IDS je ovim Cvekovim jasnim svrstavanjem uz klasu “investitora”, a protiv vlastitih sugrađana, ustvari ogolio svoju poziciju u sukobu kapitala i rada. Pokušavajući prodati ofucanu ideološku priču o “investitorima” kao onima koji pune proračune, Cvek je običnom puku, radnoj većini svih nas, uputio jasnu poruku: “ako hoćete mrvice, šutite i glavice držite pognute pred nama i investitorima”. Poruka je to puna prezira prema svima nama koji ustvari punimo proračune svojim radom, svima koji padaju s nogu po terasama i butigama, koji se znoje u kuhinjama ili Uljanikovoj Sahari. Jer kako bi se propaganda o kapitalistima koji stvaraju vrijednost rasplinula, dovoljno je zapitati se koliko će nove vrijednosti stvoriti i u proračun uplatiti neki od sve brojnijih zatvorenih objekata koji nisu našli radnice za sezonu?
Najveći dio sredstava od same investicije u lokalnom proračunu pak završi u obliku komunalnih naknada i doprinosa, a taj se dio proračuna zakonski smije trošiti samo na održavanje i izgradnju komunalne infrastrukture, u što sigurno ne spadaju ni udžbenici, ni financiranje rodiljne naknade ili vrtića. I to dogradonačelnik jako dobro zna.
Zbog aktivnog širenja propagande bogate manjine, od Cveka bi odgovornost trebala tražiti upravo radna većina grada Pule. No, RF neće pozvati na Cvekovu ostavku. Svjesni smo da bi njega IDS-ova mašinerija i prelako zamijenila osobom koja će jednako dobro, ako ne i bolje obavljati njegovu ulogu u rasprodaji Pule. Cveka i IDS treba kazniti tamo gdje ih najviše boli: na ulicama i u uvalama, ali i na - izborima! Može i prijevremenima, zašto ne?
Ne zavaravajte se, jednako ste im nebitni
No u međuvremenu, na putu njihovom sve totalitarnijem projektu privatizacije i turistifikacije, koji od Pule prijeti stvoriti pustoš današnje Venecije, stoji nekoliko stotina ljubitelja male i široj javnosti dosad nepoznate uvale Valovine te nekoliko tisuća radnika velikog i slavnog Uljanika. Uostalom, ovo je jasna poruka i njima na čiju će stranu IDS stati kad bude “stani-pani”.
Puležanke i Puležani, sve ako se vas “ni Uljanik ni Valovine ne tiču”, sve ako i imate apartman do dva, pa vam se čini da i profitirate od IDS-ovog gaženja demokracije kroz diktaturu opće turistifikacije i monetizacije tkiva grada, ne zavaravajte se - jednako ste im nebitni, samo im se još niste našli na putu. Zato ili ćemo danas stati uz Valovine i Uljanik ili ćemo sutra stajati sami “kada dođu po nas”.
Solidarno i zajedno u atmosferi linča!
Za RF Istre tu dileme nema. Dok IDS-u i njihovim investitorima aktivnost ljudi s demokratskim idealima predstavljaju smetnju, do mjere da plešu po granici poziva na njihov linč, za RF oni predstavljaju neizostavan temelj provedbe našeg lokalnog programa. Borba radnika Uljanika i ljubitelja Valovina, borba “običnih malih ljudi” da nametnu demokratsku kontrolu pomahnitalom kapitalu i korumpiranoj političkoj kasti, upisana je tako u “politički DNA” članica i članova RF-a.

U opisanoj atmosferi linča, za nas izbora nema osim solidarno stati rame uz rame s njima, sa inicijativom za Valovine i Zelenom Istrom, sa radnicima Uljanika i njihovim Stožerom! Zajednička vizija koju s ovim hrabrim ljudima ponosno dijelimo, ujedno je glavni razlog zašto smo Radničku frontu i osnovali: vizija nekog budućeg, pravednog i uistinu demokratskog društva, u kojem oni koji u gradu žive i rade neće biti podanici drugog reda za članstvo stranaka na vlasti, njihovih investitora, pa i imućnijih turista prolaznika.
VOLIMO PULU - NE DAMO VALOVINE - NE DAMO ULJANIK ! - Radnička fronta Istra
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti