Rendez-vous malvazija iz cijeloga svijeta

Lokalno
19.02.2009 00:00
D. Požarić
Malvaziji od ove godine poseban status
Malvaziji od ove godine poseban status
POREČ - Od ove će godine Poreč biti domaćin još jedne vinske manifestacije – međunarodnog natjecanja koje će pod nazivom »Svijet malvazija – World of Malvasia« između 15. i 18. travnja okupiti nekoliko stotina uzoraka malvazije iz svih dijelova svijeta. Organizatori su na ocjenjivanje pozvali 700 proizvođača malvazije iz Italije, Slovenije, Španjolske, Grčke, Ukrajine, Rusije, Francuske, Portugala, Meksika, SAD-a, Australije i Novog Zelanda te je dosad više od 60 posto njih potvrdilo sudjelovanje. Proglašenje pobjednika premijernog izdanja »Svijeta malvazija« održat će se u sklopu ovogodišnje Vinistre, sajma vina i vinarske opreme što će se koncem travnja održati u Poreču po 16. put.
- Osim što Vinistra ove godine seli u novu sportsku dvoranu Žatika, gdje se očekuje veći broj izlagača i uzoraka vina na ocjenjivanju, značajna novost je upravo izdvajanje malvazije. Njeni uzorci će se od ove godine ocjenjivati u sklopu »Svijeta malvazija«, dok ostale sorte vina ostaju u sustavu ocjenjivanja Vinistre, priopćila je Daša Crha Lorencin, odnedavno djelatnica istoimene udruge istarskih vinara i vinogradara, glavnih organizatora Vinistre, a sada i novog natjecanja s velikim ambicijama.
Stručnu i znanstvenu podršku pružit će Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo zagrebačkog Agronomskog fakulteta, Diplomski studij vinogradarstva i vinarstva iz Udina, porečki Stručni studij vinarstva, porečki Institut za poljoprivredu i turizam te Međunarodni savez enologa.
- »Svijet malvazija« je osmišljen pod utjecajem svjetskih vinskih trendova. Osim okupljanja malvazija iz svih krajeva svijeta, promovirat će se njihove posebnosti proizašle iz klime i tla pojedinih područja, ali i prikazati najnoviji trendovi proizvodnje. Dugoročni cilj je učvrstiti Istru kao svjetski prepoznatljivu referentnu točku za malvaziju, vezati je za dominantni vinski proizvod, kao što je Francuska učinila s regijom Champagne, navode u udruzi Vinistra.
Natjecati se mogu malvazije kojih je proizvedeno više od tisuću boca, bez obzira na to radi li se o mirnim, pjenušavim, biser ili specijalnim likerskim i aromatiziranim vrstama. Prijave traju do 1. ožujka. Uzorke će ocjenjivati timovi enologa, sommeliera i novinara specijaliziranih za područje eno-gastronomije.
M. D.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti