Rekonstruirana Palača Zuccato

Lokalno
30.06.2004 00:00
Izvor: Ivan Grgat/dp
D. Požarić
1
1
1 2 3
Rekonstrukcijom palače sada su dobivene tri etaže izložbeno-galerijskog prostora. Sanacijom nosive konstrukcije otvorila se mogućnost demontaže zatega krovne konstrukcije, te se na taj način omogućilo korištenje i potkrovlja ne samo kao skladištenog prostora, kako je bilo prvobitno planirano, već i za smještaj jednog ureda potrebnog za pripremu izložbi, sanitarnog čvora i prostora za klimu.
Sanirana su pročelja, riješen je problem prodiranja vlage, odnosno sve što je bilo u lošemu stanju.

Pri uređenju galerijskih prostora suprotstavljale su se dvije težnje koje su zahtijevale kompromisno rješenje: uređenje moderne galerije i poštivanje spomeničke vrijednosti zatečene arhitekture. Stoga se nastojalo maksimalno neutralizirati unutrašnji prostor, dok se vanjsku opnu zida nastojalo sačuvati u izvornome obliku.

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Gordana Restović tom prigodom dala je i svoj kulturološki osvrt, izjavivši kako će se prilikom sutrašnjeg svečanog otvaranja palače, ujedno otvoriti i izložba slika na platnu i papiru Ede Murtića, a uz to i izložba fotografija kako je palača nekoć izgledala. Naglasila je također kako do sada kvalitetan galerijski prostor u gradu nije postojao, no sada svakako postoji.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti