Referendumski ustanak: Oko 60.000 potpisa po pitanju

Istra
21.02.2013 04:32
D. Požarić
Volonteri u Puli prikupljaju potpise na štandu kraj tržnice (A. KANCELAR)
Volonteri u Puli prikupljaju potpise na štandu kraj tržnice (A. KANCELAR)
U prvom je tjednu građanska inicijativa Referendumski ustanak uspjela prikupiti više od 240 tisuća potpisa građana, odnosno oko 60.000 za svako od četiri pitanja za koje traže raspisivanje referenduma, s tim da nedostaju podaci za nekoliko gradova, a među kojima je i Zagreb pa je potpisa zasigurno mnogo više.
"Odaziv je građana velik, ali ne stignemo ih fizički obraditi pa smo zatražili povećanje broja štandova", kazala je koordinatorica za Istru Helena Petrović na konferenciji za novinare koja je sazvana u Puli kraj glavne tržnice, na jednom od štandova gdje građani mogu dati svoj potpis za neko ili sva četiri pitanja. Zasada u Istri imaju devet štandova, najviše u Puli, zatim Rovinju, Pazinu, Poreču i na Labinštini.
Podršku Referendumskom ustanku dala je Hrvatska udruga sindikata, pa u Istri očekuju pomoć Sindikata Istre i Kvarnera koja je član HUS-a, a labinski SIK se već volonterski uključio u prikupljanje potpisa.
Kao što je poznato, raspisivanje referenduma ovi građani i aktivisti traže za poništenje pretvorbe i privatizacije, zabrane rasprodaje imovine, prostora i prirodnih resursa RH, poništenja ulaska Hrvatske u članstvo EU te zabranu prometovanja, proizvodnje i prodaje GMO-a. Upravo je ovo posljednje pitanje izazvalo najveći interes građana te zasada vodi po broju potpisa.
Potpise smiju prikupljati do 27. veljače 2013. jer tako nalaže Zakon o referendumu prema kojem je potrebno u roku od 15 dana skupiti potpise deset posto biračkog tijela u Hrvatskoj, odnosno 450.000 građana. Ako za jedno ili sva četiri pitanja u tome uspiju, Saboru će uputiti zahtjev za raspisivanje referenduma. (M. JERIN)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti