Reči kako ti se zove pust, reći ću ki ti je vlast

Lokalno
19.02.2009 00:00
D. Požarić
Reči mi s kin si, ću ti reći kakov si. Staru bismo izreku ovih karnevalskih dana mogli parafrazirati a kazati: reci mi kako ti se zove pust, reći ću ti tko ti je na vlasti. Vržimo, u Labinu se pust zove Plinijo Fumador što direktno asocira na Ladonjina kandidata za župana i vjerojatno najozbiljnijeg protivnika IDS-ovom, a potonja je stranka u Labinu na vlasti… Kolega Igor Radić odmah je dobro primijetio da je takva satira lokalnih maškara zapravo povlađivanje lokalnoj vlasti koja im za pusnu zafrkanciju daje i nešto para.
Sličnu bismo paralelu mogli povući i za Remenka Fumadorovića kako su Buzećani nazvali svoga pusta. Doduše, asocijacija može biti i samo na to da smo u ovoj remenostezačkoj krizi »pofumali«, ali... u Buzetu je na vlasti IDS, a Fumador je nadimak koji već nerijetki kolumnisti rabe za spomenutog Plinija Cuccurina, političara iz fabrike tabaka.
Ali, pazi sad, u Višnjanu su pusta nazvali Zvane Golfišta. Zvane je Ivan, a IDS-ov šef i župan Ivan (Nino) Jakovčić je razvikani golfer. Naravno, u toj općini je IDS opozicija, a na vlasti su nezavisni čiji načelnik, hahahaha, gorljivo podržava – Cuccurina i Ladonju! A još kad dodamo da je vođa višnjanskih maškara također s iste »podladonjske« liste…
Ni u porečkoj Novoj Vasi – čiji mjesni odbor, ali i maškare vodi istaknuti IDS-ovac – nisu imuni od tog utjecaja političke orijentacije, pa makar i nesvjesnog, na izbor imena pustu kojem je, ne zaboravimo, namijenjen tragičan kraj uz unaprijed znanu osudu da je on za sve kriv. Novovaškom je ime Lino Porat, što uz malu asocijaciju na Červar Porat jasno vodi k rukometnom »magu« koji je, nota bene, mogući kandidat za župana iz IDS-u suprotnog HDZ-a!
Sve su to šale male, a »per carnevale ogni scherzo vale«, ma pero' ne na račun onega ki ti šolde daje.
Goran PRODAN
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti