Reagiranje novinara Glasa Istre Gorana Prodana na priopćenje porečkog IDS-a i Zajednice Talijana

Lokalno
30.04.2009 00:00
D. Požarić
Goran Prodan, novinar Glasa Istre
Goran Prodan, novinar Glasa Istre
Ne znam zašto se moj nedavni osvrt u Glasu Istre "Vlast važnija od Talijana", koji je prenio i ovaj portal, a o dijelom se odnosi na IDS-ovo nepoštivanje Statuta Grada Poreča uzima kao povod za zajedničko priopćenje porečke podružnice te stranke i lokalne Zajednice Talijana, osim kao pokušaj da se u javnosti malo umije ta društvena i politička prljavština.
Da u porečkom IDS-u doista razumiju društveno značenje zaštite talijanske nacionalne zajednice u ovome gradu, ne bi si dozvolili izaći na izbore bez jednog kandidata za gradonačelnika ili zamjenika koji je po nacionalnosti deklarirani Talijan. To što su se oni, kako u svojem priopćenju ističu, unaprijed, transparentno i demokratski dogovorili s lokalnim zajednicama Talijana ne mijenja ništa na stvari, osim što me i ovaj put žalosti činjenica da zajednice Talijana sklapajući predizborne sporazume s IDS-om (ili bilo kojom drugom strankom) zapravo izigravaju jedno od načela svoga organiziranja, a to je da su nestranačke! Nažalost, ni jedne ni druge nije puno briga što će se, ako IDS-ovi kandidati pobijede (a to je vrlo izvjesno), dio javnog novca bez veze potrošiti na dopunske izbore i što će se morati mijenjati gradski statut da bi mogli imati i trećega zamjenika gradonačelnika, ovaj put, vicesindaca.
Usput, kad već potežem ovu delikatnu temu, da je porečki IDS, kao stranka koja je u ovom gradu od 1993. stalno na vlasti (i to s mogućnošću potpuno samostalnog odlučivanja), doista bezrezervno senzibilan prema "talijanskom nacionalnom pitanju" onda bi se davno bio potrudio da u gradski statut unese odredbu o obaveznom broju članova Gradskog vijeća iz redova talijanske nacionalne zajednice, bez obzira što to s obzirom na postotak Talijana u stanovništvu Poreča nije i zakonska obveza.
Goran Prodan
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti