Ravnatelj rovinjske bolnice u europskom timu istraživača bolesti kralježnice

Zdravlje
12.10.2015 06:16
D. Požarić
Dr. Juhani Määttä, Dr. Eero Kyllonen, Prof. Dr.sc Olavi Airaksinen, Dr.sc. Marinko Rade
Dr. Juhani Määttä, Dr. Eero Kyllonen, Prof. Dr.sc Olavi Airaksinen, Dr.sc. Marinko Rade
Dr. sc. Marinko Rade, ravnatelj Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju ''Prim.dr.Martin Horvat'' u Rovinju izabran je za člana europskog tima liječnika koji će istraživati uzroke nespecifične križobolje na prestižnom londonskom King's College-u.
Europski znanstveni tim za istraživanje patologija kralježnice čine pretežno finski i engleski specijalisti, a posao najboljeg mladog svjetskog znanstvenika dr. sc. Marinka Rade i kolega biti će otkriti uzrok MODIC promjena na kralješcima i njihovu povezanost sa simptomima pacijenata. Istraživanja na King's College of London počinju već u siječnju, no velike koristi imati će, dakako, i Bolnica za ortopediju i rehabilitaciju u Rovinju, koja se tako među prvima upisuje na kartu europskih zdravstvenih institucija u kojima će se primjenjivati nove metode liječenja.
''Rovinjska Bolnica bi mogla puno 'profitirati' jer, osim što se ovakvim međunarodnim suradnjama podiže ugled institucije, moći ćemo prvi u Hrvatskoj primjenjivati nove metode liječenja koje ćemo u sklopu tih istraživanja kodificirati i testirati'', ističe ravnatelj dr. sc. Rade.
Mišićno-koštane patologije težak su teret za pacijente, ali i za zdravstvene sustave i sustave socijalne skrbi, unutar kojih uzrokuju relevantnu masu neizravnih troškova. Na svjetskoj razini značajan teret predstavljaju četiri glavne mišićno-koštane patologije: osteoartritis, reumatoidni artritis, osteoporoza te križobolja. Od njih, križobolja je najčešća disfunkcija. Prema relevantnim statistikama križobolja pogađa između četiri i trideset i tri posto populacije, no, javlja se gotovo kod svih osoba u nekom trenutku života. (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti