Raskoš glazbenih talenata

Kultura
05.05.2009 00:00
E.Dž.
1
1
Kazališna dvorana poslužila je 9. susretu glazbenih nada Poreča - koncert »Ponovno zajedno« u subotu navečer na pozornicu je doveo dvanaest mladih Porečana koji su osnovnoškolsko obrazovanje završili u Osnovnoj glazbenoj školi »Slavko Zlatić«, a danas pohađaju srednje glazbene škole ili akademije.
Redom su se predstavili bivši učenici koji su svoje glazbene početke imali kod profesora Klaudija Žigantea, Đeni Dekleva Radaković, Vilijane Šugar, Jerka Crljenka, Suzane Ursić… Nažalost, nisu nastupili pred prepunim gledalištem, kako je to do sada bilo uobičajeno.
Repertoar koji su odabrali mladi muzičari uglavnom je dio njihova školskog programa, na trenutke možda nedinamičan, osim u izboru Kneževića, Šugara i Kosa. Kada se u tako maloj sredini, kakva je Poreština, redovito godišnje okupi dovoljno uspješnih mladih glazbenika koji mogu ispuniti dvosatni program, čovjek bi očekivao gužvu u gledalištu. A, dok ih slušate, nameće se i pitanje gdje su i hoće li se ponovno zajedno naći na koncertnom podiju oni koji već godinama grade prave koncertne karijere.
Bilo bi lijepo vidjeti ponovno zajedno samu kremu porečkih glazbenika koji pune duše publici po Europi i Americi.
U subotu su dominirali, kao i do sada, mladi pijanisti - od Marije Bilandžić (drugi razred riječke Srednje glazbene škole), Anamarije Bilandžić (prvi razred riječke Srednje glazbene škole), Andree Brajković (treća godina Muzičke akademije u Zagrebu) i Borisa Kneževića (Konzervatorij Richard Strauss u Muenchenu) do Nikole Kosa (četvrta godina Muzičke akademije i prva godina Medicinskog fakulteta u Zagrebu).
I puhači su bili dobro zastupljeni, od flautistica Sanje Stojić (maturantica Ekonomske i pulske Srednje glazbene škole) i Jelene Njegovan (prvi razred porečke Opće gimnazije i prvi riječke Srednje glazbene škole), preko trubača Alena Bernobića do izvrsnog saksofoniste Ivana Šugara, studenta prve godine ljubljanske Glazbene akademije.
I na kraju dvije, ne manje važne harmonikašice - Šeila Kotorić i Nina Dmitrović, obje u prvom razredu Srednje glazbene škole. Finale koncerta pripalo je Marku Ritoši, apsolventu na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji na odsjeku za kompoziciju i glazbenu teoriju. Ritoša vodi nekoliko istarskih zborova, učitelj je glazbe, sukreator glazbe za prošlogodišnje otvaranje Dubrovačkih ljetnih igara… a domaćoj se publici predstavio snimkom svoje elektroničke kompozicije »Freeabgles Risset«.
Redom su to učenici koji su tijekom obrazovanja osvajali vrijedne nagrade, usavršavali se kod poznatih domaćih i svjetskih glazbenika-učitelja, snimali za televiziju i uspješno koncertirali kao solisti ili u komornim sastavima. Njihovi prvi učitelji glazbe, kao i njihovi sugrađani imaju zašto biti ponosni. Uostalom, Anamarija Lovrečić, koja je sudjelovala na prvim koncertnim susretima »Ponovno zajedno«, danas je predstojnica porečke Glazbene škole i učiteljica harmonike.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti