Radno vrijeme u trgovinama

Lokalno
08.01.2009 00:00
D. Požarić
1
1
Dio Zakona o trgovini (Narodne Novine, RH broj 87/08) koji uređuje rad trgovina nedjeljom i blagdanima stupio je na snagu 1. siječnja ove godine. Prema tom dijelu Zakona od 1. lipnja do 1. listopada te u tijeku prosinca sve prodavaonice moći će raditi nedjeljom od 7 do 14 sati, a iznimno će svaki dan moći raditi od 0 do 24 sata benzinske postaje, prodavaonice na graničnim prijelazima, autoodmorištima, kolodvorima, zračnim lukama, pristaništima i slično.
U ostalom dijelu godine nedjeljom od 7 do 14 sati moći će raditi vlasnici štandova i klupa za prodaju cvijeća i svijeća izvan tržnica, kiosci, pekarnice i slično. Tako mogu raditi i prodajni objekti u sklopu bolnica, hotela, toplica i sličnih institucija.
Izmjenama i dopunama Zakona o trgovini u listopadu 2008. godine lokalnim je vlastima omogućeno da sami odluče o tjednom radnom vremenu pa je umjesto rada od 06,00 do 21,00 sat ostavljena mogućnost da se produlji do 24,00 sata.
Grad Poreč je shodno tomu donio Odluku o radnom vremenu trgovina prema kojoj radno vrijeme prodavaonice trgovac određuje samostalno, s time da poslovanje započinje najranije u 06,00 sati, a završava najkasnije u 24,00 sata, ukoliko nije u suprotnosti s odredbama Zakona o trgovini.
Stupanjem na snagu ovog Zakona Pravilnik o radnom vremenu prodavaonica i drugih oblika trgovine na malo stavljen je van snage stoga trgovac nije više dužan nadležnom tijelu općine odnosno grada dostaviti obrazac prijave radnog vremena.
Zakon o trgovini na snagu je stupio 2. kolovoza, no odgođena je primjena dijela Zakona kako bi poslodavci imali vremena prilagoditi svoje poslovanje novim uvjetima.
Sažetak odredbi Zakona o trgovini vezanih uz radno vrijeme prodavaonica
Prodavaonice mogu od ponedjeljka do subote započeti s radom najranije u 06,00 sati, a završiti s radom najkasnije do 21,00 sata.
Općim aktima nadležnog tijela početak radnog vremena prodavaonica ne može biti određen ranije od 6.00 sati niti završetak kasnije od 24.00 sata.
Na temelju toga Grad Poreč je donio Odluku o radnom vremenu trgovina kojom se definira da radno vrijeme prodavaonice trgovac određuje samostalno, s time da poslovanje započinje najranije u 6 sati, a završava najkasnije u 24,00 sata, ukoliko nije u suprotnosti s odredbama Zakona o trgovini.
Prodavaonice nedjeljom i u dane blagdana ne rade, osim ako je Zakonom drugačije određeno.
Blagdani su svi blagdani određeni Zakonom o blagdanima, spomendanima i neradnim danima (Narodne Novine, RH broj 136/02 - pročišćeni tekst, 59/06 i 55/08)
Prema tom Zakonu blagdani u Republici Hrvatskoj su:
 • 1. siječnja - Nova godina;
 • 6. siječnja -Bogojavljanje ili Sveta tri kralja;
 • Uskrsni ponedjeljak - drugi dan Uskrsa
 • Tijelovo
 • 1. svibnja - Praznik rada
 • 22. lipnja - Dan antifašističke borbe
 • 25. lipnja - Dan državnosti
 • 5. kolovoza - Dan pobjede i domovinske zahvalnosti
 • 15. kolovoza - Velika Gospa
 • 8. listopada - Dan neovisnosti
 • 1. studenoga - Svi sveti
 • 25. i 26. prosinca - božićni blagdani
- U razdoblju od 1. lipnja do 1. listopada te tijekom prosinca prodavaonice mogu raditi nedjeljom s time da mogu započeti s radom najranije u 07,00 sati, a završiti s radom najkasnije do 14,00 sati.
- Na dan uoči Uskrsa (Velika subota), na dan 24. prosinca (Badnjak) i 31. prosinca (Stara godina), prodavaonice mogu završiti radom najkasnije do 15,00 sati, ako taj dan pada u radni dan.
- Ako dani 24. prosinca (Badnjak) i 31. prosinca (Stara godina) padaju u nedjelju, prodavaonice mogu završiti radom najkasnije do 14,00 sati.
- Na dan prvog studenoga (Svi sveti) štandovi i klupe izvan tržnica na malo za prodaju cvijeća i svijeća i kiosci za prodaju cvijeća i svijeća mogu započeti s radom najranije u 06.00 sati, a završiti s radom najkasnije do 21.00 sat.
Nedjeljom tijekom cijele godine mogu raditi:
 • štandovi i klupe izvan tržnica na malo za prodaju cvijeća i svijeća (od 07,00 do14,00 sati)
 • kiosci za prodaju tiska, cvijeća i svijeća (od 07,00 do14,00 sati)
 • specijalizirane prodavaonice za prodaju kruha i pekarskih proizvoda, tiska, cvijeća i svijeća (od 07,00 do14,00 sati)
 • benzinske postaje i prodavaonice na malo unutar zatvorenog dijela benzinskih postaja (od 0 do 24 sata)
 • prodavaonice na graničnim prilazima, unutar zatvorenih područja autocesta na odmorištima, unutar zatvorenih područja kolodvora, zrakoplovnih luka, luka i pristaništa, te luka nautičkog turizma (od 0 do 24 sata)
 • specijalizirane prodavaonice za prodaju suvenira. (od 06,00 do 21,00 sati)
Nedjeljom tijekom cijele godine mogu raditi i:
 • prodajni objekti u sklopu bolnica, lječilišta, toplica, hotela i hotelskih kompleksa, autokampova, muzejsko-galerijskih objekata te nacionalnih parkova i zooloških vrtova, a sukladno njihovom radnom vremenu,
 • prodajni objekti u kojima se prodaju proizvodi namijenjeni promidžbi i zabavi za vrijeme održavanja događanja u koncertnim dvoranama i kinima, kongresnim dvoranama, sportskim objektima i igralištima,
 • prodavaonice na brodovima - dva sata prije početka i za vrijeme trajanja plovidbe.
- Radno vrijeme prodavaonice trgovac je dužan istaknuti jasno, vidljivo i čitljivo na ulazu u prodavaonicu.
- Trgovac i kupci dužni su se pridržavati radnog vremena prodavaonice. Trgovac je dužan 15 minuta prije završetka radnog vremena prodavaonice jednom ili više puta upozoriti kupce koji se zateknu u prostoru prodavaonice na kraj dnevnog radnog vremena prodavaonice.
- Odredbe ovoga Zakona kojima se uređuje radno vrijeme prodavaonica odnose se i na radno vrijeme skladišta i drugih oblika trgovine na veliko.
- Odredbe ovoga Zakona kojima se uređuje radno vrijeme prodavaonica, ne odnose se na radno vrijeme klupa na tržnicama na malo, prodavaonica unutar zatvorenog dijela tržnica na malo za prodaju prehrambenih proizvoda, tiska, cvijeća, svijeća i suvenira, kao i prigodnu prodaju (sajmovi, izložbe i sl.), koji mogu raditi sukladno radnom vremenu tržnica na malo i prigodne prodaje.
- Odredbe ovoga Zakona kojima se uređuje radno vrijeme prodavaonica, ne odnose se na radno vrijeme pokretne prodaje, prodaje na daljinu, direktnu prodaju putem zastupnika i prodaju u proizvodnim objektima seljačkih ili obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.
Člankom 78. Zakona, Pravilnik o radnom vremenu prodavaonica i drugih oblika trgovine na malo stavljen je van snage. Na temelju te odredbe Trgovac nije više dužan nadležnom tijelu općine odnosno grada dostaviti obrazac prijave radnog vremena.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti