Putujete li izvan Istre, ne zaboravite na zimsku opremu

Hrvatska i svijet
14.11.2023 11:28
Izvor: PU istarska
kb
Zimski uvjeti
Zimski uvjeti
Autor: PU istarska
Od 15. studenog do 15. travnja iduće godine u vrijeme zimskih uvjeta na cestama, kad je kolnik prekriven snijegom ili je na njemu poledica, sve vrste motornih vozila moraju imati i koristiti zimsku opremu. Obaveza ne vrijedi jedino za vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.
Na jednoj od zimskih dionica na području Primorsko-goranske županije od 15. studenoga obvezna je zimska oprema za sve vrste motornih vozila, bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika:
  • A6 Čvorište Bosiljevo 2 (A1) - Delnice - Rijeka (čvorište Orehovica, A7)
  • D3 Karlovac - Rijeka (D8) - tzv. stara cesta prema Karlovcu
Navedena obveza zimske opreme na ovim dionicama na snazi je do 15. travnja iduće godine, a propisana je  Odlukom o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj  (Narodne novine broj 145/13.).

ZIMSKI UVJETI NA CESTAMA

Kod zimskih uvjeta na cestama kolnik je prekriven snijegom ili je na njemu poledica. Tada je zabranjen promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Vozač motornog vozila dužan je, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu na vozilu.
Upravljanje vozilima pod takvim uvjetima je otežano, pa se vozačima preporučuje dodatni oprez  jer se povećava i opasnost od prometnih nesreća.
Iznosom od 660 do 1.990 eura kaznit će se pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom. Za ovaj prekršaj kaznit će se iznosom od 190 do 660 eura i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. Iznosom od 130 eura kaznit će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom suprotno navedenim odredbama.

ZIMSKA OPREMA

Pravilnikom o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cesti propisano je da se zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, smatraju se zimski pneumatici na svim kotačima ili ljetni pneumatici s najmanjom dubinom profila od 4 mm na svim kotačima i s lancima za snijeg ili uređajima namijenjenima za povećanje učinka prianjanja kotača za površinu po kojoj se motorno vozilo kreće, koji se postavljaju na pogonske kotače.
Pod zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N čija je najveća dopuštena masa veća od 3,5 tona, smatraju se zimski pneumatici na pogonskim kotačima ili lanci za snijeg ili uređaji namijenjeni za povećanje učinka prianjanja kotača za površinu po kojoj se motorno vozilo kreće, koji se postavljaju na pogonske kotače.
Zimskom opremom autobusa smatraju se zimski pneumatici na pogonskim kotačima ili lanci za snijeg ili uređaji namijenjeni za povećanje učinka prianjanja kotača za površinu po kojoj se motorno vozilo kreće, koji se postavljaju na pogonske kotače.
Lanci za snijeg i uređaji namijenjeni za povećanje učinka prianjanja kotača za površinu po kojoj se motorno vozilo kreće moraju biti tipno odobreni.
Pneumatici na istoj osovini vozila moraju biti jednaki po obliku šara gazne površine, nosivosti, brzinskoj karakteristici, vrsti (zimske/ljetne) konstrukciji (radijalne/dijagonalne i sl.) te marki/tipu.
  • Kategorija M: osobni automobili i autobusi, motorna vozila za prijevoz osoba s najmanje četiri kotača
  • Kategorija N: teretni automobili, motorna vozila za prijevoz tereta s najmanje četiri kotača.
Zimski pneumatici označeni su oznakama: M+S, M.S., M&S i 3PMSF.

VOZITE S KRATKIM SVJETLIMA

Na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti uključena dnevna ili kratka svjetla od 1. studenog do 31. ožujka. U protivnom, vozač će za ovaj prekršaj biti kažnjen iznosom od 30 eura.
 
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti