Punoljetni Liburnicon obilježili bogat program i velika posjećenost

Istra
21.08.2023 07:15
kb
Autor: Liburnicon
U Opatiji je proteklog vikenda održan 18. Liburnicon. Od skromnih početaka u vili Antonio i prvog Abbakona, konvencija je prerasla čak i kapacitete osnovne škole gdje se dugi niz godina održavala.
Svijet ispod površine kao ovogodišnja tema ispunila je Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu zanimljivim programom, a sam prostor u dva dana pretvorio se u dom jednom od najvećih i najdugovječnijih fantasy i SF festivala u Hrvatskoj.
Ozbiljni dio Liburnicona obilježili su sjajni predavači, a najviše pozornosti privukao je Monte Cook. Poznati dizajner stolnih role playing igara, od čega je najpoznatiji po radu na trećoj ediciji Dungeons and Dragonsa , istaknuo je kako je publika bila bitno drugačija nego u Americi. Ono što ga je posebno iznenadilo jest posjećenost pretežno mlađe publike, a dodao je i da je zadovoljan kvalitetom pitanja koja su mu postavili u raspravama koje su obično duplo dulje trajale od samih predavanja. Monte Cook ostaje u Opatiji još tjedan dana, a organizatori su mu priredili i izlet u Kastav i Volosko. Tom prilikom istaknuo je da su Europljani u velikoj prednosti prilikom osmišljavanja fantastičnih igara budući da imaju mjesta poput Kastva i unutrašnjosti Istre, dok u Americi takvi gradići stariji od dvjestotinjak godina ne postoje.
Marko Vasić, Kristijan Petrović, Davor Horvatić, Vanesa Ujčić, Mladen Garašić, Velimir Vrzić samo su neki od predavača koji su sudjelovali na ovogodišnjem Liburniconu.
Poseban značaj ima i vanjski program po čemu je Liburnicon i prepoznatljiv. Dječji program, Plažakon, Star trek boćanje, Barbarian contest, Water Wars, Monty Python silly walks competition samo je dio zabavnog programa u kojem je bio uklopljen i šator s društvenim igrama čije su klupe bile konstantno popunjene.
Vrhunac sinoćnje večeri bilo je proglašenje najuspješnijih cosplayera koji su ove godine pohodili Liburnicon u velikom broju, a da sve ne prođe u tišini pobrinula se je ekipa iz River Sharksa te Ortegasa koji su rasplesali publiku u dvorištu fakulteta.
- Jako smo zadovoljni kako je proteklo slavljeničko izdanje Liburnicona. Sve je prošlo kako smo i zamislili, a ono što je premašilo naša očekivanja je publika koja je u velikom broju podržala festival. Hvala predavačima, gostima, pokroviteljima i sponzorima, kao i svim drugima koji su nam pomogli, poručili su organizatori iz udruge Kulturni front.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti