Prvog dana Offshore Word Challenge Poreč 2018 natjecanja ulovljeno dvanaest tuna

Mozaik
14.09.2018 12:40
D. Požarić
Prvoplasirana ekipa Fiuri (foto: Manuel Paljuh)
Prvoplasirana ekipa Fiuri (foto: Manuel Paljuh)
Prvi natjecateljski dan 4. Offshore World Challenge Poreč 2018 obilježila je najveća izvučena tuna teška 109,75 kilograma koja je talijanskoj ekipi “Fiuri“pod vodstvom kapetana Fabricia Mantovana donijela najveći broj bodova. Sa znatno manjim ulovom – 63,30 kilograma, drugoplasirana je ekipa “Nikh III & Francesco Team“ kapetana Francesca Stafficcija, dok je na trećem mjestu slovenska ekipa “Barracuda” s ulovom od 60,25 kilograma.
Trenutno je vodeća talijanska ekipa “Fiuri”, porečkoj publici dobro poznata kao trećeplasirana ekipa na prošlogodišnjem natjecanju. A sve do subote, 15. rujna, u porečkom će se akvatoriju za titulu pobjednika boriti 52 ekipe iz deset zemalja.
Nakon pregleda svih snimki ekipa koje su ulovile tune i utvrđivanja regularnosti ulova, na Rivi je održano atraktivno javno vaganje ulova koje je privuklo brojne Porečane i turiste. Pod nadzorom suca Tončija Lukete i dr. Leona Grubišića iz Instituta za ribarstvo i oceanografiju u Splitu vagane su četiri tune od ukupno ulovljenih dvanaest. Prvi natjecateljski dan tako je obilježilo puno manjih ulova, tiba lakših od 50 kilograma koje je prema pravilima natjecanja trebalo neozlijeđene pustiti u more. Od dvanaest ulova, deset ih je ekipama donijelo bodove, dok dva nisu priznata. Jedan je ulov na vaganju imao manje od 50 kilograma, a druga ekipa nije po pravilima snimila puštanje ribe te suci nisu priznali ulov.
Naime, pravila najvećeg Big Game natjecanja u Hrvatskoj nalažu da se boduje jedino tuna teža od 50 kilograma koja se i smije izvaditi iz mora unutar kvote koju propisuje Ministarstvo poljoprivrede, dok se ostatak natjecanja odvija se prema tzv. catch&release principu, prema kojem se riba po ulovu neozlijeđena pušta u more. Također, svaki je ulov potrebno dokumentirati video snimkom na temelju koje suci dodjeljuju bodove ako utvrde da je ulov regularan.
Pred nama su još dva ribolovna dana nakon kojih ćemo saznati pobjednika 4. Offshore World Challenge Poreč 2018., a vrhunac natjecanja bit će završno vaganje i svečana ceremonija zatvaranja u subotu u 20:30 na porečkoj rivi.
Tunalicious Street Food Festival
Sinoć je otvoren i nikad bogatiji Tunalicious Street Food Festival. Raznovrstan festivalski koncept na Rivu je doveo i nove gastro kornere poput Burger Bara, Tuna Bites Bara, Sushi Bara, Tuna & Sea Food Bara, dok Sweet Bites Bar privlači sve ljubitelje slastica. Sve do nedjelje porečka je Riva pravo mjesto za sve ljubitelje specijaliteta od tune i vrhunske zabave. Svakog dana od 16 sati pa sve do iza ponoći posjetitelji Poreča mogu uživati u specijalitetima od netom ulovljene tune i drugih svježih morskih namirnica koje pripremaju iskusni chefovi. Tacosi na bazi tune, sushi, vitello tonnato, burgeri i wrapovi od svježe tune samo su neki od specijaliteta koje možete kušati na ovogodišnjem Tunalicious Street Food Festivalu.
Za osvježenje u ponudi je domaće porečko craft pivo Bura Brew i Suxo Craft Beer iz pulske craft radionice. Oni skloniji vinu svoj kutak pronalaze u Wine & Cheese baru s bogatom ponudom domaćih istarskih vina i sireva, dok se ljubitelji jednog od najpopularnijih ljetnih pića gin tonica mogu počastiti u Gin Baru.
Uz vrhunsku gastronomsku ponudu za dobru zabavu svakog se dana brinu DJ i live bendovi. Večeras će okupljene zabavljati grupa “Side Effects“, a sutra slijedi prava glazbena poslastica i zatvaranje Poreč Open Air Festivala koji je tijekom cijeloga ljeta raznolikom ponudom zabavljao mnogobrojne posjetitelje. Publiku će najprije zagrijati već dobro poznati sastav iz Rijeke, “Tri kralja“, nakon čega na pozornicu stižu grupa S.A.R.S i Dino Dvornik tribute bend. (dp)

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti