Prvi u Hrvatskoj: Liječnici KBC Rijeka zatvorili puknuće srca bez kirurškog zahvata

Zdravlje
04.05.2021 13:45
1
1
Medicinski tim KBC-a Rijeka na čelu s kardiolozima Vjekoslavom Tomulićem, pročelnikom Zavoda za intervencijsku kardiologiju te prim. dr. Nevenom Čačeom uspješno je prošlog tjedna kao prvi u Hrvatskoj bez kardiokirurškog zahvata zatvorio puknuće mišićne pregrade srca nastale kao posljedice infarkta.
Pacijentica u dobi od 77 godina dobro se oporavlja, iako početni izgledi za preživljenje nakon što je liječničku pomoć zatražila sedmi dan od infarkta, nisu bili veliki.
Radi se o metodi koja se u svijetu primjenjuje tek nekoliko godina, a primjenjuju je samo veliki centri koji već imaju ekspertizu u ovakvim slučajevima. Sama smrtnost kod pucanja septuma ako se ne liječi veća je od 95 posto, a ako se pucanje septuma sanira kirurški smrtnost se kreće od 30 do 40 posto.
U pripremi, izvođenju i u postoperativnom liječenju ovog složenog zahvata, sudjelovali su liječnici raznih specijalnosti, a pored intervencijskih kardiologa doc. dr. Tomulića i prim. dr. Čače u cijelom procesu sudjelovala je kardiologinja dr. Ivana Smoljan koja je cijelu proceduru pratila na ultrazvuku i obavlja sve kontrole poslije operacije, zatim kardiokirurg prof. dr. Igor Medved, prof. dr. Željko Župan koji pacijenticu vodi u jedinici intenzivnog liječenja kardiokirurških bolesnika i anesteziolog dr. Dino Mijatović.
S obzirom na to da samu proceduru ne može napraviti jedan operater, jer su dva pristupa srcu, obojica kardiologa koji to rade morali su biti sinkroni. U angiosali su bili dr. Čače, dr. Mijatović i dr. Tomulić, potom prof. Medved, cijeli tim perfuzionista koji nadziru ECMO uređaj te instrumentari Vera Šilić i Marko Gatarić.
Zanimljivo je da je zahvat izveden bez mentora koji bi došao iz neke ustanove u kojoj se zahvat već izvodi. Zahvaljujući stečenom iskustvu u planu je ubuduće redovito provoditi novi zahvat u KBC-u Rijeka u kojem godišnje bilježimo četiri do pet bolesnika godišnje koji će zahtijevati ovakvu intervenciju.
– Osim vještine operatera, kod ovakvih zahvata koji su noviji i kompliciraniji, važno je istaknuti da ih nikad ne radi samo jedan čovjek. To je multidisciplinarni tim i briga velikog broja ljudi da se pacijentu spasi život. Bit svega je da svi u timu moramo imati apsolutno povjerenje u suradnike. Meni kao pedijatrijskom kardiologu je jako bitno što se mi u našoj ustanovi osjećamo kao dio tima adultne kardiologije i vrlo rado dijelimo i razmjenjujemo iskustva. Ja bih rekao da je to velika kvaliteta riječke intervencijske kardiologije, i pedijatrijske, i adultne", dodaje prim. dr. Čače. (ls)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti