Prva akcija pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije u sklopu projekta "Boranka"

Hrvatska i svijet
28.09.2018 13:07
D. Požarić
1
1
Ove subote, 29. rujna započinje prva u nizu akcija pošumljavanja u sklopu najveće volonterske akcije pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije nazvane „Boranka“. Pošumljavat će se područje Zvjezdanog sela Mosor (ispod Zvjezdarnice), a okupljanje volontera i početak radova predviđeni su u 11.00 sati. Na ovoj akciji očekuje se sudjelovanje preko 300 volontera iz raznih dijelova Hrvatske.
Organizatori akcije ovu subotu su Savez izviđača Hrvatske i Splitski skautski zbor, a osim izviđača i građana iz Splita i okolice, akciji će se pridružiti izviđači iz Vinkovaca, Đakovačke satnice, Otoka, Bjelovara, Varaždina i Čakovca te volonteri Greenpeace-a i Hrvatske lutrije.
Akcije sadnje odvijat će se svake subote u naredna dva mjeseca, a već sada je prijavljeno više od 2500 volontera iz svih krajeva Hrvatske.
Na području koje će se pošumljavati ove subote, Hrvatske šume odredile su vrste koje će se saditi, a to su čempres, pinija, crni i primorski bor te crni jasen. Alepski bor, sukladno mišljenju struke, neće se koristiti u pošumljavanju.
U sklopu projekta „Boranka“, od ovog tjedna provodi se i edukacija po osnovnim školama. Stručnjaci iz redova izviđača, Hrvatske gorske službe spašavanja, Državne uprave za zaštitu i spašavanje i vatrogasaca educirat će osnovnoškolce o osnovama pošumljavanja, zaštite šuma i prirode te prevenciji požara. I školarci će po završenoj edukaciji moći sudjelovati u akcijama pošumljavanja, kako bi iz prve ruke mogli primijeniti stečena znanja i pomoći u obnovi opožarenih područja.
U akciji će sudjelovati i volonterima pomagati pripadnici HGSS-a, DUZS-a, Hrvatskih šuma i JVP Split.

O projektu „Boranka“

Savez izviđača Hrvatske pokrenuo je dosad najveću akciju volonterskog pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije nazvanu „Boranka“. U akcijama pošumljavanja sudjelovat će tisuće volontera, a uz izviđače iz cijele Hrvatske, sadnji će se pridružiti brojne udruge, institucije, tvrtke, branitelji, planinari, sportski klubovi, vatrogasci i svi zainteresirani građani.
Glavni partneri izviđačima na projektu su Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS), Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS), Hrvatske šume, Američka gospodarska komora (AmCham), Veleposlanstvo Kanade i Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata (UHDDR).
U sklopu kampanje, od stabala u požarima izgorenih borova napravljene su bojice – simbolično nazvane boralice. 100,000 paketića boralica već je podijeljeno građanima širom Hrvatske. Koristeći boralice, građani se mogu sami uključiti u kampanju tako da nacrtaju svoje stablo, daju mu ime i putem posebne aplikacije na adresi www.boranka.hr smjeste ga u virtualnu šumu. Za svako stablo posađeno u virtualnoj šumi, volonteri Boranke posadit će pravu sadnicu u prirodu.
Kako će rasti virtualna šuma, tako će se povećavati i broj živih sadnica. Simbolički, iz spaljenog drveta nastajat će novi život. Boranka je jedina bojanka koja vraća život iz pepela. (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti