Protiv Amerikanaca u Areni!

Sport
20.03.2009 00:00
D. Požarić
1
1
Autor: S. Radolović
1
U tom slučaju, najljepša svjetska pozornica pripala bi vrhunskim teniskim gladijatorima. U Arenu bi došli sedmi tenisač svijeta Andy Roddick (osvajač US Opena 2003. te finalist Wimbledona 2004. i 2005.) i 13. igrač svijeta James Blake, te ponajbolji svjetski teniski par braća Bryan, Bob i Mike (sedam Grand Slam naslova), koje vodi Patrick McEnroe, te kao TV komentator prati nekadašnji velikan John McEnroe. Svakako ne treba zaboraviti naše asove Marija Ančića, Marina Čilića i Ivu Karlovića te svu silu najvećih TV kompanija koje bi pratile ovaj teniski spektakl.
Ovakvu vijest prvi je u javnost pustio Radimir Čačić, predsjednik Hrvatskog teniskog saveza (HTS), prezentiravši je kao ideju istarskog župana Ivana Jakovčića na posljednjem Davis cup susretu Hrvatska - Čile u Poreču. Da su županove riječi pale na plodno tlo dokazuje i ponuda HTS-a, koja je jučer pristigla u Grad i Županiju, a kojom se Puli, kao i još nekim hrvatskim gradovima, nudi organizacija Davis cupa.
- Za vrijeme odigravanja Davis cup susreta naše reprezentacije s Čileom u Poreču, kada je već bilo jasno da ćemo u Hrvatskoj biti domaćini američkoj reprezentaciji, rođena je ideja da se taj susret organizira u spektakularnom povijesnom spomeniku kao što je Arena. Takav događaj bio bi od iznimne koristi za promociju istarskog turizma, kazao je Jakovčić.
Ideja dosta stidljivo puštena u javnost nudi u stvari promišljanje o istinskom spektaklu i višestrukoj koristi za Pulu i istarski poluotok, posebice za turizam u cjelini. Neosporno je da takav show zahtijeva zatvaranje povećeg financijskog kolača, što u današnje vrijeme iziskuje velike marketinške napore, ali ne treba sumnjati da bi najveće hrvatske kompanije, zasigurno i one svjetske, posebice američke zbog svoje reprezentacije, bile zainteresirane za sudjelovanje u njemu. Poznato je da su Amerikanci osjetljivi na povijesne vrednote, koje nedostaju njihovom kontinentu, a vredniji od Arene može im biti još jedino rimski Koloseum i vjerojatno ne bi pitali za cijenu prilaska amfiteatru.
Upravo stoga ovo je prigoda da se teniski meč, koji bi dobio predznak povijesni, iskoristi za promociju Pule, Istre i cijele Hrvatske jer je neprocjenjiva vrijednost slike koju bi TV kuće kroz nekoliko dana slale u svijet. O koristi za turizam u vrijeme kada se predviđa slaba sezona ne treba ni raspravljati. Upravo na tom tragu može biti i nastajanje ideje istarskog župana.
Andy Roddick, sedmi tenisač svijeta
Naravno, da bi se organizirao ovakav značajan događaj i pretvorilo ga se u spektakl, potrebno je ispuniti niz obveza i predradnji koje će mu omogućiti da preraste u povijesni događaj. Prije svega treba misliti o Areni, neprocjenjivom zaštitnom znaku Pule, i konzultirati stručnjake. Zatim pronaći način da se što većem broju gledatelja, putem montažnih tribina, osigura prisustvo događaju, a zatim i zatvoriti ranije spomenuti financijski kolač, koji, prema nekim procjenama, iznosi oko milijun do milijun i pol kuna.
- Objektivno, još postoji nekoliko otvorenih pitanja, prvenstveno tehničkog karaktera. Svakako treba čuti mišljenje konzervatora te uzeti u obzir mogućnost postavljanja montažnih tribina i zatvaranja financijske konstrukcije. Uvjeren sam da možemo ispuniti sve postavljene organizacijske uvjete, no idućih dana razmotrit ćemo cijeli projekt i onda odgovoriti HTS-u. Nadam se da bi događaj pratila pozitivna reakcija građana i gospodarstvenika jer bi Pula bila domaćin zasigurno najvećoj ovogodišnjoj sportskoj manifestaciji i najvećoj promociji našeg turizma, najavljuje Jakovčić.
Ivan Jakovčić i Radimir Čačić
Uzalud Spaladium Arena i Arena Zagreb, očito je samo jedna Arena u Hrvatskoj koja nudi pravi spektakl, a ona je samo u Puli. Ne budu li to, uz ispunjenje uvjeta organizacije, nadležni u HTS-u prepoznali, onda je to njihov problem.
GORAN ROJNIĆ

Gladijatori nakon bikova

Kako sada stvari stoje, velika je vjerojatnost da će se meč protiv SAD-a igrati na zemljanoj podlozi, što također ne predstavlja problem ako bi se održao u pulskom amfiteatru. Oduševljenje ovom idejom izrazila je Marina Mihelić, izvršna direktorica HTS-a, koja se doduše ogradila i istaknula da uz Arenu dolaze u obzir i svih šest gradova s novim dvoranama, koji ispunjavaju sve uvjete za takav meč.
- Ideja o Areni uistinu je prekrasna. Nakon što su Španjolci dočekali Amerikance u areni u kojoj održavaju koridu, i Hrvatska pokazuje da ima konja za utrku. I to puno starijeg rekla je direktorica HTS-a.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti