Prosvjed u Poreču: Crkva djeci otela igrališni park

Lokalno
15.06.2004 00:00
Izvor: Ivan Grgat/dp
D. Požarić
1
1
1 2 3

- «Grad Poreč nije ništa poduzeo da se djeci izađe u susret. Trebao je dati ponudu za kupnju umjesto da sve ustupi crkvi. Poslije smo doznali da je Grad crkvi poslao samo jedan pisani dopis u kojem preporuča da se nakon kupnje izvrši parcelacija parka kako bi manji dio mogla uzeti škola. Zato je škola već imala spremnih 110 tisuća eura, no biskupija sad ne želi ništa ustupiti, dapače, vele kako tu imaju u planu daljnju izgradnju»

Predstavnik roditeljskog vijeća, i sam roditelj potom je rekao kako djeca ne mogu samo tako završiti na ulici. U početku su razmišljali održati ulični prosvjed ispred Talijanske unije, općinske zgrade i biskupije, jer su još jednom porazgovarali s gradonačelnikom i biskupom Milovanom da nanovo o svemu razmisle. Obzirom da još uvijek čekamo odgovor, a već trebamo iseliti, odlučili smo ipak ovoga petka održati prosvjed točno u 10.30 sati. Djeca, roditelji i profesori mirno će prošetati od škole prema već prije zacrtanu planu, jer to je jedino što nam preostaje.

S nekoliko se riječi prisutnima obratio i predsjednik porečke Talijanske unije Graziano Musizza.

- «Osobno se osjećam uvrijeđenim zbog stajališta crkvenih vlasti, pogotovo kao katolik, jer tjeraju 150 djece. Mi ne želimo od crkve ništa, jer uvijek samo dugujemo. Zbog toga ću se boriti svim snagama da mališani ostanu gdje im je i mjesto. Grad nam je mogao reći da crkva tu kani graditi, a do tada se valjda tu djeca mogu igrati?»

- Revoltirani roditelji također su postavljali mnoga pitanja, iznosili primjedbe i sugestije što dalje učiniti. Tako je jedan rekao da im se sada vraća milo za drago što djecu šalju u crkvu na vjeronauk, sve to plaćaju iz vlastitog džepa, a crkva im vraća podižući apartmane. Neki su izjavili kako su načuli od ex političara da se na mjestu parka kani izgraditi parkiralište, a svećenici dolaziti po lungomaru od Peškere. Netko je predložio da se čak i organiziraju dežurstva po dvoje roditelja u smjeni tijekom dana, a sve u svrhu da se park s igraćim spravama sačuva od svećenika.

Oholost, škrtost, zavist.., i da ih dalje ne nabrajamo glavni su grijesi u kršćanskoj vjeri. Ako tome pridodamo i neke od točaka deset Božjih zapovijedi, poput «Ne čini drugome što ne bi volio da drugi tebi čini», onda se naše svećenstvo doslovno može posramiti. Ali ne pred svakodnevnim griješnicima koje oni "usmjeravaju na pravi put", već pred samim Ocem i Duhom svetim, rekao nam je ogorčeno jedan roditelj.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti