Promocija zbirke čakavskih pjesama Tomislava Milohanića Frkalas u porečkoj knjižnici

Kultura
05.11.2018 08:13
D. Požarić
1
1
1
U utorak, 30. listopada u prepunoj Gradskoj knjižnici Poreč upriličena je promocija zbirke čakavskih pjesama „Frkalas" uglednog i cijenjenog pjesnika i prozaika, Tomislava Milohanića.
Zbirka pjesama „Frkalas" objavljena je u izdanju Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika, a gosta je predstavio dr. sc. Boris Domagoj Biletić, član Društva hrvatskih književnika i osnivač njegovog istarskog ogranka, i sam pjesnik, esejist, kritičar, publicist i polemičar.
Boris Biletić, glavni je urednik i među osnivačima pulskoga časopisa „Nova Istra“, pokretač Pulskih dana eseja, pokretač e-časopisa za kritiku „Stav“ te jedan od pokretača Šoljanovih dana u Rovinju. Dobitnikom je brojnih vrijednih književnih nagrada. Odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića i nagrađen medaljom Grada Rovinja. Najprevođeniji je istarski suvremeni pjesnik, zastupljen u antologijama, književnim povijestima, enciklopedijama i leksikonima. Autor je brojnih knjiga i pjesničkih zbirki. Sastavio je i priredio brojne antologije i zbornike te pjesničke zbirke.
Nadahnuto i poticajno govorio je urednik Boris Biletić o knjizi Frkalas, o cjelokupnom književnom opusu Tomislava Milohanića, posebno se osvrnuvši na prethodne dvije knjige izašle u nakladništvu Istarskog ogranka DHK, knjigu putopisa Cvjetne strane Galileje i zbirku poezije P. S. Dodir svjetlosti. Biletić je esejistički elokventno i slojevito progovorio i o stanju u kulturi i književnosti na ovim prostorima.
2
O frkalasu i piferinu, o milom blagu, o odorima ditinstva, navadama i užancama, divertimentima i guštima i životu slušali su brojni posjetitelji kroz red stiha, red glazbe i plesa. Kroz svoju najnoviju knjigu čakavskih pjesama Frkalas ('knjigu o mladima, za mlade i za sve koji se osjećaju mladi' kako je naglasio pjesnik) proveo je Milohanić interpretirajući odabrane pjesme iz pojedinih ciklusa. Napose je mnogobrojnu i šaroliku publiku razgalio i oduševio nastup mladih snaga: Lucija Milohanić kazivala je naslovnu pjesmu Frkalas, a Mihael Erman pjesmu-brojalicu Prsti na ruki. Glazbeni intermezzo nastavio je Gabriel Milohanić, višestruko nagrađivani učenik profesorice glazbe Tamare Ignjatović, virtuozno izvodeći skladbe Kraljevski marš i Emil na krušnoj peći.
Prigodno za promociju te večeri u Gradskoj knjižnici Poreč bila je izložena original slika Frkalas umjetnika Đanina Božića, koja je uz ostale ilustracije krasila glazbenu slikovnicu Kanat rožic, tići i sonca objavljenu 1992. godine u prigodi dvadesete godišnjice glazbeno-kulturne manifestacije Naš kanat je lip. Đaninova slika Frkalasa puna je boja, nemira i ritma Istre. Arhaičnost krajolika u prvom planu dopunjava gotovo gauguinski lik, koji kao da je iz zemlje iznikao. Lik daje slici iznenadni kontrast i mitsku snagu vječnih snova djetinjstva.
Frka frka frka lase
Frka frkalas
Umisto zrna
Usadi klas
Vajk po svome
Vajk drugačiji nego svi
Svaken zdije šoranome
Sve bi stija ča ne smi
Za ćepati zeca vranu
Po noći klati, spi po danu
Riva je na grdi glas
Piferin i frkalas
Na urtu kemu ča petat
Za jušto mu fali samo las
Ča je niš će zapoštat
Kuhan frigan frkalas
Ko se mora ne bi stija
Ko bi moga bi udbija
Stija bi zajahat babin pas
Birikin i frkalas
Bogatu pjesničku večer radosno i razigrano zaključile su mlade plesačice Lucija, Marta i Dora Milohanić, otplesavši pred oduševljenom publikom ples na pjesmu Cheap Thrills (Sia). Druženje uz kolače i piće nastavilo se još dugo u porečku jesenju večer. (GKP/dp)

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti