Projekt obnove Gornjeg vrtića na natječaju za sufinanciranje, uskoro kreću radovi?

Lokalno
11.12.2020 13:10
Gornji vrtić
Gornji vrtić
Grad Poreč prijavio je projekt obnove Gornjeg vrtića (Radost II) na Javni poziv za sufinanciranje energetske obnove zgrada sa svojstvom kulturnog dobra Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
Projekt obuhvaća sanaciju sanacije krovne potkonstrukcije, termoizolaciju kosog stropa, te poda prema negrijanom tavanu, sanaciju krovišta i krovnog pokrova, zamjeni kompletne stolarije, te kompletnu sanaciju sustava elektroinstalacija i zamjenu rasvjetnih tijela, dok će se za obnovu fasade tražiti dodatni izvori sufinanciranja
Očekivano sufinanciranje je 40 posto, do maksimalnog iznosa od milijun kuna po objektu, dok je ukupna vrijednost projekta 2,9 milijuna kuna + PDV. Ako sredstva budu bila odobrena, kreće se u javnu nabavu i početak radova, poručuju iz Grada.
- Prvi smo grad koji je ozbiljno pristupio sagledavanju problematike obnove zgrada koje spadaju pod kulturna dobra. Radi se o skupom, dugotrajnom i složenom projektu, jer se za takve projekte treba dobiti suglasnost konzervatora. Konzervatorska suglasnost za ovaj vrtić je dobivena, projektno-tehnička dokumentacija spremna, a sve je to bio uvjet kako bi se uopće moglo prijaviti na natječaj, kaže Gordana Lalić iz gradskog poduzeća Parentium.
Danas, o Gornji vrtić zapošljava 18 ljudi, te pruža jasličku i vrtićku skrb za 105 djece, u pet vrtićkih i jednoj jasličkoj. (ls)
U Poreču je u rujnu 1910. godine otvoren prvi starački dom u Istri - prva socijalno-zdravstvena ustanova (Casa di ricovero). Inicijativa takve vrste pokazuje da je Poreč rano pokazao interes prema osjetljivoj društvenoj skupini i zarana je promicao politiku socijalne skrbi.
Zgrada je sagrađena kao kapitalna investicija općine Poreč, a i plemićka obitelj Polesini izdvojila je značajna sredstva. Provedbu gradnje pratio je gradonačelnik Angelo Danelon koji je ujedno naručio gradnju današnje Gradske palače. Kao arhitekti navode se Napoleone Sandri i Galli
Zgrada se sastoji od središnjeg volumena s dva bočna aneksa koja su istaknuta u odnosu na glavno pročelje. Pročelje je urešeno pristupnim stubištem i ulaznim trijemom. Proporcije zgrade su harmonizirane. Stilski spada u širi pojam historicizma s umjerenim elementima secesije. Arhitekti su se inspirirali toskanskom ladanjskom arhitekturom. Dom je smješten na području srednjovjekovnog porečkog groblja gdje se nalazila i crkva Sv. Stjepana. 
Zgrada je položena na najvišem porečkom brežuljku čime su štićenici dobili predivan pogled na uvalu Peškera i od svog nastanka predstavlja svojevrsni zaštitni znak grada. Od njenog utemeljenja neprestano prati razvoj i potrebe lokalne zajednice. Nakon Drugog svjetskog rata zgrada se prenamijenjuje u đački dom, a sedamdesetih godina prošlog stoljeća postaje Dječji vrtić.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti