Projekt međunarodne suradnje "Za stolom Franje Josipa" u TUŠ Antona Štifanića

Lokalno
20.02.2009 00:00
D. Požarić
1
1
Projektni tim Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića Poreč u kabinetu ugostiteljskog posluživanja će u utorak, 24. veljače 2009. s početkom u 13 sati javnosti predstaviti projekt međunarodne suradnje "Za stolom Franje Josipa".
Radi se o međunarodnom projektu u kojem sudjeluje 5 škola članica ACES-a (Academy of Central European Schools) i to iz Mađarske, Austrije, Vojvodine, Slovačke i Hrvatske. Projekt financira Erste zaklada koja je ujedno i utemeljitelj ACES-a 2006. zajedno s Interkulturelles Zentrum iz Beča s ciljem povezivanja i ostvarivanja uspješne suradnje škola na međunarodnom planu. U mrežu ACES-a trenutno je uključeno 15 zemalja Europe, kojima se pruža mogućnost razvijanja dijaloga i suradnje među mladima, kako bi se kreirala održiva mreža razmjene znanja, zajedničkog učenja i inovacija. Svake godine raspisuje se natječaj za školske partnerske projekte kojima ACES ohrabruje učenike i profesore da se što aktivnije angažiraju u međukulturalnoj razmjeni. Tema projekta za koji je natječaj raspisan 2008. godine je „Naučiti kako živjeti zajedno: Međukulturalni dijalog u Europi“.
Na natječaju je pobijedila mađarska škola Giorgio Perlasca iz Budimpešte koja je i koordinator dijela projekta „Za stolom Franje Josipa“, a kao jednu od škola partnera izabrala je i Turističko-ugostiteljsku školu Antona Štifanića iz Poreča.
Ciljevi projekta su upoznavanje s velikim utjecajem koje je Habsburška Monarhija imala na srednjoeuropsku kulturu i gastronomiju, te se stoga učenici upoznaju prikupljanjem i prezentiranjem podataka i predmeta, atmosferom i vremenom u kojem je živio Franjo Josip. Projekt se sastoji od nekoliko cjelina kao što su upoznavanje s narodnim nošnjama, posuđem, glazbom, dekoracijama stola, pripremom i serviranjem jela koja su se posluživala na carskom dvoru, sve naravno iz toga doba.
Dio za koji je zadužena porečka škola je priprema hladnog predjela, a u cilju što boljeg upoznavanja i razumijevanja običaja i načina života na našem području za vrijeme Habsburške Monarhije učenici su dosad posjetili Državni arhiv u Pazinu, razgledali izložbu „Za cara i domovinu“ u Povijesnom muzeju Istre u Puli, posjetili Zavičajni muzej Poreštine u Poreču, Etnološki muzej Istre u Pazinu, Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču, Centar za povijesna istraživanja i Etnografski muzej u Rovinju.
Prikupljeni materijali bit će objedinjeni u zajedničkoj bazi podataka i dostupni javnosti u raznim oblicima, kao knjige, brošure ili CD. Cjelokupna se međunarodna suradnja temelji na korištenju informatičke tehnologije, odnosno pristupu internetu.
Projekt će biti predstavljen krajem ožujka u Budimpešti i tada će se objediniti rezultati istraživanja timova škola sudionica našeg projekta „Za stolom Franje Josipa“, ali i svih ostalih projekta škola partnera na temu „Naučiti kako živjeti zajedno: Međukulturalni dijalog u Europi“.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti