Prkosna palma na kraju porečke rive (za sada) stoji

Lokalno
29.02.2016 09:17
D. Požarić
Prkosna palma na kraju porečke rive (za sada) stoji
Prkosna palma na kraju porečke rive (za sada) stoji
Nedavna sječa palmi na porečkoj rivi čiji se dio od carinskog gata do hotela Palazzo rekonstruira izazvala je brojne polemike i negodovanje građana, naročito na društvenim mrežama. Kako radovi odmiču, očekivali smo da će biti uklonjena i posljednja među njima, ali izgleda da od toga neće biti ništa, jer su je radnici sačuvali i "grade oko nje".
Iako je pročelnica Konzervatorskog odjela u Puli Lorella Limoncin Toth nedavno za medije izjavila kako palme posađene prije dvadesetak godina zauzimaju prostor te ih treba ukloniti, demantirali su je sami građani objavom fotografija iz šezdesetih godina prošlog stoljeća na kojima su visoke, vitke palme jasno vidljive.
Kako je među posebnim uvjetima za rekonstrukciju koje je Konzervatorski odjel Uprave za zaštitu kulturne baštine Gradu Poreču dostavio još u ožujku 2013. godine striktno navedeno da taj dio rive mora biti bez zelenila, bit će zanimljivo vidjeti hoće li konzervatori na tome tvrdoglavo inzistirati, ili će se posuti pepelom pa svejedno izdati uporabnu dozvolu.
Iako je palmocid na porečkoj rivi već počinjen, možda netko shvati da kultura i tradicija nisu samo stvari "od stoljeća sedmog".
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti