Priopćenje za javnost Umaških slobodara vezano uz cirkus Gärtner

Istra
12.01.2005 00:00
Izvor: fb/dp; foto:usenet
D. Požarić
(Priopćenje prenosimo u cijelosti i bez dorada).

ČUVAJ SE! CIRKUS GÄRTNER JE U GRADU!

Od 6. do 9. siječnja austrijski cirkus Gärtner je gostovao u Umagu. Taj je cirkus poznat posvojoj krajnjoj okrutnosti i odvratnim uvijetima u kojima drže životinje. Zloglasni su čak i među ostalim cirkusantima, čemu je jako doprinjela i izjava Antona Gärtnera da “slonu treba iskopati desno oko, jer tako ga možeš lakše udariti s te strane.” Također, taj je cirkus bio glavni akter afere brijunskih slonova 2000. godine nakon koje je taj cirkus morao platiti 19 000 kn kazne zbog zlostavljanja slona i nepridžavanja hrvatskih zakona o životinjama. I uz sve to još su i povezani s ubojstvom čovjeka, vjerojatno njihovog nekadašnjeg kolege.

U Austriji su od 1. siječnja ove godine apsolutno zabranjeni svi cirkusi sa životinjskim nastupima. No, svejedno, taj cirkus u Austriji i Njemačkoj nije smio nastupiti ni prije donošenja tog novog zakona jer nisu zadovoljavali ni najosnovnije uvijete održavanja životinja. Sada se taj cirkus pokušava registrirati u Hrvatskoj (ako već nije), smatrajući Hrvate primitivnijima od građana EU i da bi stoga ovdje mogli još štogod zaraditi skupo naplaćujući svoju okrutnost (ne samo) prema životinjama.

Ne znajući i ne sluteći sve to umaški su slobodari (ujedno i umaški građani), potaknuti svojim ekološkim i animalističkim uvjerenjima, počeli planirati akciju protiv tog cirkusa, kao što su to već i ranije činili. Na prvi dan prosvijeda, 6. siječnja, koji se poklopio s prvim danom predstava u cirkusu, grupa od tri aktivista je crvenim sprejom poprskala nekoliko cirkuskih plakata u centru grada. Tom su akcijom htjeli simbolično ukazati na bol i patnju životinja u cirkusu. Na večer se grupa od njih četvero skupila s transparentom i zastavom “PACE” na prvi mali prosvijedni skup ispred cirkusa. Taj prosvijed zakonski nije morao biti prijavljen jer da bi se to moralo treba biti prisutno barem 20 ljudi. Cijeli dan su aktivisti svoje akcije snimali video kamerom, na što imaju pravo, ne samo radi dokumentacije, nego i radi zaštite. Na tom malom prosvjediću jedan je djelatnik cirkusa iz zasjede oteo snimatelju kameru. Nakon jako puno natezanja cirkus je pozvao policiju, a u međuvremenu su vratili kameru, ali ne i kazetu koja je bila u njoj. Kad je došla policija uspostavilo se da cirkusanti nisu smijeli oteti ni kameru ni kazetu. Također, važno je napomenuti da su djelatnici cirkusa cijelo vrijeme bili izrazito agresivni. Čovjek za koga aktivisti pretpostavljaju da je vlasnik optuživao je aktiviste da su snimali djelatnike cirkusa, ali ipak nije htio pokazati snimku policiji, što su aktivisti predlagali. Na kraju je rekao da će kazetu vratiti sutra i da aktivisti dođu drugi dan oko 17:00 sati da je uzmu. Policija, unatoč izrazitoj agresivnosti vlasnika i djelatnika cirkusa, umjesto da intervenira, je rekla prosvjednicima da tako i naprave pa da prijave krađu ako im kazeta ne bude vraćena. To su i učinili.

Drugi dan, 7. siječnja, grupa od nas troje je nešto kasnije od 17:00 sati došla ispred cirkusa zatražiti da nam vrate kazetu, kao što je bilo dogovoreno. Nakon toga smo mislili otići na policiju prijaviti sutrašnji prosvijed da bismo se zaštitili. Vlasnik se od početka ponašao izrazito gresivno, čim nas je vidio počeo se derati na nas i ljutiti se zbog pošaranih plakata uz prijetnje da će jednome od nas oštetiti automobil, kao znak osvete. Kad nam je rekao da nam neće vratiti kazetu, počeli smo se povlačiti i već smo krenuli kad je iz cirkusa izletio jedan snažan mušakrac i viknuo “Opet su ovdje!”, nakon čega se zaletio na nas, a jednoga je udario glavom u nos. Pobjegli smo šokirani, a oni su još neko vrijeme trčali za nama i dalje prijeteći se oštećenjem automobila. Otišli smo na policiju prijaviti prosvijed, krađu i fizički napad. Odbili su nam pružiti zaštitu za prosvijed jer smo to trebali učiniti najkasnije 48 sati ranije, na što smo zakasnili. Uzeli su naše izjave o fizičkom napadu i to sada, kažu, još istražuju. Radi “naše sigurnosti” savjetovali su nam da više ni ne idemo blizu cirkusa, pogotovo ne kao prosvijednici, čime su nam ograničili građanska prava (konkretno, pravo na javno izražavanje svojih stavova i pravo na slobodno kretanje), što je nepropisno i nedopustivo!

Slična iskustva imaju i aktivisti udruge “Prijatelji životinja” (www.prijatelji-zivotinja.hr) koji su također bili fizički napadani i koji su, kao i mi, imali velike neugodnosti zbog tog cirkusa. Više o tome možete vidjeti na njihovom web situ. Važno je i reći da su oni cirkusu Gärtneru, kad je bio u Sisku, poslali veterinarsku inspekciju nakon koje je zaključeno da cirkus ne zadovoljava uvjete držanja životinja propisane Zakonom.

Naravno da nakon sevega toga nismo odustali od borbe. Napisali smo letke protiv ovoga cirkusa i peticiju sa zahtjevom da se zabrani zadržavanje bilo kojeg cirkusa sa životinjama na području Grada Umaga. Ta je zabrana, uostalom, već provedena u susjednoj nam Veneciji i još mnogim gradovima i državama u svijetu. Peticiju možete potpisati svakodnevno u gradskoj knjižnici u Umagu.

Pitamo se, koliko će još građani RH morati trpiti nasilje ovog austrijskog cirkusa i koliko će još sve to skupa drugi građani RH podržavati plaćanjem ulaznica za njihove prestave?

ČUVAJ SE!
PRIPREMI ZDRAVSTVENU ISKAZNICU! AKO NISI ZDRAVSTVENO OSIGURAN OSTANI DOMA, NE IZLAZI IZ KUĆE! JER...

MOŽDA VEĆ SUTRA GÄRTNER DOLAZI BAŠ U TVOJ GRAD!

Umaški slobodari
Umag, 11. siječnja 2005.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti