Prijem za vatrogasce povodom blagdana sv. Florijana

Lokalno
04.05.2018 10:08
D. Požarić
Gradonačelnik sa vatrogascima
Gradonačelnik sa vatrogascima
Ususret Danu vatrogastva i blagdana zaštitnika vatrogasaca sv. Florijana, 3. svibnja 2018. godine gradonačelnik Grada Poreča Loris Peršurić primio je u Maloj vijećnici predstavnike Javne vatrogasne postrojbe - Centra za zaštitu od požara Poreč, Područne vatrogasne zajednice Poreč, dobrovoljnih vatrogasnih društava svih općina Poreštine i Hrvatskih šuma – Šumarije Poreč.
Gradonačelnik je vatrogascima čestitao njihov dan, pohvalivši njihov veliki trud, zalaganje i organiziranost, po čemu prednjače u Hrvatskoj. S obzirom na to da funkcioniranje JVP-CZP Poreč uz Grad Poreč financiraju i općine Poreštine, gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo što je u proteklom razdoblju održan niz sastanaka sa svim općinama, kako bi se konačno raščistile sve obaveze prema JVP-CZP Poreč, što će im zasigurno pomoći da još kvalitetnije odrade svoj posao.
- Želim vam uspješnu sezonu u kojoj ćete imati što manje posla. Iako u pripremi i prevenciji stalno radite, nadam se da će ovaj najrizičniji dio godine proći mirno i sa što manje intervencija, rekao je gradonačelnik.
Zapovjednik JVP-CZP Poreč Denis Matošević napomenuo je kako je protekla protupožarna sezona odrađena uspješno, unatoč izrazito nepovoljnim vremenskim uvjetima. – Svi su požari ugašeni u kratkom vremenu, zahvaljujući ranom uočavanju i pravovremenoj dojavi te brzoj intervenciji. Ukupno smo imali 506 intervencija, od čega 124 požara – 74 požara otvorenog prostora te 10,5 hektara opožarene površine. Po statistici je to 0,14 hektara po požaru, a po nekim mjerilima vatrogasne službe, uspješna vatrogasna služba je ona koja po požaru ima opožareno do 3,5 hektara. Mogu reći da smo mi daleko ispod toga, te se možemo smatrati uspješnom vatrogasnom službom., rekao je Matošević i dodao kako su sve pripreme za predstojeću protupožarnu sezone obavljene
- Doneseni su operativni planovi, vozila su ispravna, vatrogasci opremljeni i mogu reći da smo spremni. Naše djelovanje će biti pravovremeno i po pravilima struke, unatoč sve češćim klimatskim ekstremima svih vrsta koji, u pravilu, stvaraju velike štete u kratkom vremenu, čime i naše intervencije postaju sve složenije, rekao je Matošević.
Zapovjednik je gradonačelniku, Gradu i ostalim općinama zahvalio na podršci i ulaganju u vatrogastvo Poreštine, a pohvalio je i odličnu suradnju koju imaju s Hrvatskim šumama d.o.o. – Šumarijom Poreč. Šumarija naime, tijekom ljeta, u doba pojačane opasnosti od požara ima stalnu motrilačko-dojavnu službu na visokim osmatračnicama i motorizirane protupožarne ophodnje, te raspolaže s ljudima koji su opremljen i osposobljeni za gašenje požara otvorenih prostora. Uz to, JVP-CZP u funkciji ima i video nadzor na preko 70% područja Poreštine, koji se obavlja iz operativnog dežurstva Centra za zaštitu od požara Poreč.
Uspješne intervencije ne bi bile moguće bez velikog angažmana Dobrovoljnih vatrogasnih društava i članova koju, u svoje slobodno vrijeme, rade posao vatrogasaca. – Pri nabrajanju članova, uvijek pribrajamo i članove DVD-a, jer ih smatramo sebi jednakima i njihova pomoć jako puno znači, rekao je Matošević.
Danas Vatrogasna postrojba Poreč organizira proslavu u Vatrogasnom domu Poreč. (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti