Prije točno godinu dana korona je stigla u Hrvatsku

Hrvatska i svijet
25.02.2021 09:11
D. Požarić
Pixabay
Pixabay
Prošlo je točno godinu dana od prvog potvrđenog slučaja zaraze koronavirusom u Hrvatskoj. Ta činjenica, kao i početak ozbiljnije masovne kampanje cijepljenja, dobra je prigoda da se ukratko rezimira što se u tom razdoblju sve dogodilo, piše Index .
U međuvremenu je Hrvatska prošla kroz dva vala epidemije. U prvom je pokazala veću odlučnost tako da je virus obuzdan relativno brzo, ali je u drugom valu neko vrijeme bila jedna od najlošijih na svijetu.

Prvi uvoz virusa iz Italije i prvi val

Podsjetimo, virus je u našoj zemlji prvi put otkriven kod 25-godišnjaka koji je 20. veljače 2020. doputovao iz pokrajine Lombardije u Italiji koja je u to vrijeme bila najveće žarište pandemije u Europi. Budući da mnogi Hrvati putuju, žive i rade u Italiji i obratno, bilo je samo pitanje vremena kada će se uvoz koronavirusa dogoditi.
Do sredine ožujka broj novozaraženih počeo je pokazivati strmi rast od 24%, a hrvatske su vlasti, pod dojmom dramatičnog razvoja situacije u susjednoj Italiji, prije toga i u Kini, prilično rano krenule sa strogim epidemiološkim mjerama. One su uvođene u više navrata, no može se računati da su krenule 20. ožujka. Već tjedan dana nakon toga krivulja rasta se ublažila, a do kraja ožujka počeo je pad. Na vrhuncu prvog vala dnevno se bilježilo 70-ak slučajeva novozaraženih. Početkom svibnja brojke su svedene gotovo na nulu i takve su ostale sve do kraja lipnja.
Tijekom prvog vala malo se znalo o virusu pa je bilo puno lutanja i kontradiktornih informacija, čak i među stručnjacima u redovima Svjetske zdravstvene organizacije. Podsjetimo, WHO je kasnio s proglašenjem pandemije, a također je u početku tvrdio da su maske korisne samo za medicinske djelatnike. Slične tvrdnje mogle su se čuti i iz redova našeg Stožera civilne zaštite.

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti