Prigodnim pješačenjem obilježen dan Planinarskog društva Pazinka

Istra
27.12.2012 15:52
D. Požarić
1
1
Prigodnim pješačenjem na kojem je 23. prosinca 2012. sudjelovalo četrdesetak planinara iz društva domaćina te Planika iz Umaga, Opatije, planinarske sekcije Slovenskog kulturnog društva „Bazovica“ iz Rijeke i pulskog Glasa Istre obilježen Dan Planinarskog društva Pazinka, obljetnica događaja kad je 18. prosinca 1981. godine u pazinskom Spomen domu pod okriljem tadašnje kemijsko-tekstilne tvornice Pazinka osnovano posebno planinarsko društvo u Pazinu, koje je do tada bilo dio Planinarskog društva Kamenjak iz Rijeke.
Četrdesetak planinara krenulo je od Spomen doma kroz stari dio grada, pokraj Kaštela pa sve do mosta. Tamo su oni koji su prvi put posjetili Pazin zastali kraj prirodnog fenomena – Pazinske jame. Put je nastavljen dalje kraj zgrade Uslugem a potom je uslijedio uspon na Gortanov brijeg s kojeg puca predivan pogled na pazinsku kotlinu. Tamo se grupa razdvojila u dva dijela – duži preko crkvice Svete Marije na Škrilinah pod vostvom Alberta Jedrejčića i kraćim preko Dibovljaka koje je poveo Janko Madruša.
Planinari su imali priliku uživati u pogledu s mjesta s kojih se otvaraju vidici na širu pazinsku okolicu, na beramsku akropolu, ali i na zasniježenu Ćićariju, Kršiklu, umjetno jezero Butonigu i druga nedodirnuta istarska mjesta i zaseoke.
Zastali su posebno na sjecištu puteva za Grdoselo na vidikovcu Šanpjerovac sa pogledom na Lindar. Uslijedilo je lagano gacanje u blatu do sela Dušani, gdje je organiziran prigodan ručak uz redovnu godišnju skupštinu. Prohladan, ali lijepi zimski dan bio je pogodan za pješačenje stazom dugom 12 kilometara.
Na redovnoj skupštini društva predsjednik Društva Vladimir Fornažar podsjetio je na važnije događaje koji su obilježili rad društva od izborne skupštine održane 28. rujna 2011. godine u pazinskoj vojarni. Uz veliki skup planinara lani u studenom na Brestu pod Učkom, Fornažar je istaknuo i organizirane izlete na Cres, Kožljak, Tinjan, Ćićariju, Međunarodnog dana pješačenja u svibnju. Napomenuo je kako je Društvo za projekt „Od Plesa mrtvaca do skrivene utvrde Zelengrada“ čije je pješačenje bilo završni dio dobilo i financijsku potporu Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva Istarske županije. Napomenuo je kako je društvo nedavno dobilo internetsku stranicu , postalo ponovno član Istarskog planinarskog saveza (IPS) i Zajednice sportskih udruga Grada Pazina te kako će se veća pažnja u budućem razdoblju posvetiti održavanju staza.
Skup je pozdravio i Vladimir Rojnić, predsjednik IPS-a, istaknuvši kako na istarskom poluotoku postoji 1.113 registriranih planinara. – Osim za samu Istru, postojanje istarskih planinarskih društava vezano je i za veliki interes za planinarenje izvan Istre, zbog čega sigurni i dobro markirani putevi imaju veliku važnost, zaključio je.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti