Pri kraju je izgradnja drugog dijela kanalizacijskog sustava Novigrada

Istra
12.03.2004 00:00
Izvor: Novigradski list
D. Požarić
1
1
Svakodnevne pojave informacija u medijima o devastacijama prirodnog okruženja očito su prouzročile ukopčavanje, barem preventivno, zvona na uzbunu i na području Grada Novigrada.
Uništili su prirodnu plažu prilikom gradnje kanalizacije, uzbuđeno nam je uznemirenim glasom dojavio jedan građanin Novigrada uputivši nas na mjesto "događaja". Nedaleko Pinete, novigradskog bisera i zaštitnog znaka Grada, na jednoj plaži zatekli smo rovokopač na dijelu. Tragovi nedavnih građevinskih aktivnosti na plaži još su bili vidljivi a izravnavanjem šljunkovitog dijela plaže pokrivali su se ostaci zemljanih neravnina koje su ostale nakon iskopa kanala i "ugradnje" kanalizacijskih cijevi, budućeg izuzetno važnog komunalnog objekta Novigrada.

- Očekivao sam takve reakcije građana - rekao nam je ing. Miljenko Pavlović iz riječkog poduzeća "Fluming" d. d., projektant novigradskog kanalizacijskog kolektora i nadzornik radova -no velikih mogućnosti u izboru trase kolektora na ovom dijelu obale nismo imali. Obližnji poljski javni put bio je već "rezerviran" ukopanim energetskim kablom HEP-a pa smo morali izabrati novu trasu na polju ili dijelu plaže. Sigurniji, jeftiniji i najbezbolniji za moguću devastaciju prostora bili su radovi polaganja cijevi, na rubnom dijelu plaže u dubini od jednog metra, a koji su u ovom trenutku već u najvećem dijelu dijelu prostora plaže i obavljeni.
2
2

Na dijelu gdje je trasa kanalizacijskog kolektora "ušla" na plažu izgrađen je betonski šaht, "rupa" koja će u budućnosti omogućiti pristup kanlizacijskim cijevima u slučaju potrebe.

- Građane Novigrada ne treba zabrinjavati taj građevinski detalj budući će u konačnici, s dodatnim radovima, biti učinjen "nevidljivim", rekao je Pavlović. Prirodnim kamenom "maskirat" ćemo šaht i pretvoriti ga u stepenice kojima će se kupaći lakše spustiti na plažu i doći do mora.

Kako je rekao ing. Pavlović, šljunak s plaže je prije početka radova kopanja rova za cijevi maknut s plaže. Sada se šljunak ponovno navozi i izravnava. Manji nedostatak šljunka nadomjestit će se s nekoliko kamiona oblutaka koji će se uskoro nasipati i "razvući" po plaži koja će kroz neko vrijeme, uz pomoć djelovanja atmosfere i mora, biti "vraćena" u prvobitno stanje.

Izgradnja 2.000 metara kanalizacijskog kolektora, od Pinete do naselja Mareda, gradski je komunalni zahvat ogromnog značaja. Radovi koje izvodi čakovečka tvrtka "Tegra" koštaju 2,7 milijuna kuna (bez PDV-a) a oprema još dodatnih 1,54 milijuna kuna. Radovi koje financijski s 2 milijuna kuna sufinanciraju i Hrvatske vode, trebali bi biti završeni do kraja mjeseca ožujka ove godine.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti