Prgić: porečka gradska uprava pogoduje krupnom kapitalu

Lokalno
05.07.2018 16:10
D. Požarić
Valamarov info punkt na gradskoj rivi sporan je porečkom HDZ-u
Valamarov info punkt na gradskoj rivi sporan je porečkom HDZ-u
Sadržaj verbalne tirade vijećnika porečkog HDZ-a Dražena Prgića zbog koje je posljednja sjednica Gradskog vijeća Grada Poreča nakratko bila prekinuta, a Prgiću oduzeta riječ, dijelom se odnosio i na optužbe za navodno pogodovanje krupnom kapitalu, izrečenima na račun gradske uprave.
Temelj Prgićevog negodovanja bilo je nezadovoljstvo odgovorom na vijećničko pitanje zašto se nije postupilo prema rješenju građevinske inspekcije o uklanjanju nelegalnih objekata, odnosno zašto je Grad Valamaru dozvolio da u podnajam na javnoj površini uzme  bankomat, čime ta tvrtka godišnje ostvari prihod od oko 50 tisuća kuna, što je više od godišnjeg poreza za korištenje javne površine koji iznosi 45.000 kuna.
Prema Prgićevim tvrdnjama, gradska je uprava ponovno omogućila nezakonito korištenje državne imovine i kriminalno pogodovala porečkom hotelijerskom poduzeću Valamar-Rivieri, a odnosi se to na info punkt i čekaonicu uz pristanište brodske linije za otok Sv. Nikola, za koje investitor, prema Prgićevim navodima, nema građevinsku dozvolu.
Kao dokaz vijećnik je novinarima predočio obavijest o utvrđenom činjeničnom stanju Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja od 5. siječnja 2017. godine, kojim se temeljem inspekcijskog rješenja od 30. prosinca 2016. godine nalaže uklanjanje bespravno sagrađenih građevina. Podnesen je i optužni prijedlog pred Prekršajnim sudom u Poreču.

Valamar: sve je legalno

U Valamaru su nam rekli kako su na javnom natječaju za dodjelu javne površine 2016. godine dali najpovoljniju ponudu za razdoblje od dvije godine, da bi potom svoju registriranu djelatnost obavljali u sezoni 2016. i 2017. sukladno Rješenju izdanom od strane Grada Poreča, izvršavajući pritom sve svoje obaveze utvrđene rješenjem. To nam je u kratkom priopćenju potvrđeno i u gradskoj upravi, rekavši kako je Grad svoja potraživanja od naplatio.
-U travnju 2018. godine je Grad Poreč objavio natječaj za postavu kioska, netipiziranih sadržaja i sajma antikviteta na području Grada Poreča, među ostalim i za lokaciju „Gradska riva – kod mola za otok“ za razdoblje od dvije godine, na koji smo pravovremeno dostavili svoju ponudu, za što je izdano rješenje za navedenu lokaciju na razdoblje do 31.12.2019., sve sukladno uvjetima natječaja, rekli su nam u Valamaru zaključivši kako je na rješenje građevinske inspekcije o uklanjanju objekata pokrenut odgovarajući sudski postupak koji još uvijek traje, odnosno nije pravomoćno okončan.

Prgić: dodatno se proširili izgradnjom staklene nadstrešnice

Prgić tvrdi kako su odgovori iz gradske uprave netočni, jer je Valamaru tek 20 dana nakon postavljenog vijećničkog pitanja dano rješenje o korištenju javne površine. Vijećnik dalje navodi kako su "u malverzaciji s rješenjem punim nepravilnosti i nezakonitosti sudjelovali stručni ljudi u gradskoj upravi", a sporna mu je i namjena prostora, kaže.
- Objekti građeni na čvrstim temeljima povezani su nadstrešnicom. Zauzimaju 45 četvornih metara površine, ili 30 kvadrata više od propisanoga, više i od površine koju bi teoretski bilo i moguće legalizirati na osnovu Pravilnika o jednostavnim objektima i radovima, koji dozvoljava najviše 25, a u nekim slučajevima do 40 kvadrata. To je naznačeno i u rješenju o uklanjanju nelegalnog objekta, kaže Prgić i dodaje kako  je ovog proljeća izgrađena staklena nadstrešnica, čime je površina dodatno povećana.
Prgić smatra i da je godišnji porez od 45 tisuća kuna dokaz sramotnom pogodovanju krupnom kapitalu, jer se jednostavnim izračunom može doći do najmanje 80 tisuća kuna godišnjeg poreza.
U gradskoj upravi kratko su nam potvrdili da je za navedeni objekt na gradskoj rivi od građevinske inspekcije doneseno rješenje o uklanjaju. -S obzirom na to da je uklanjanje isključivo u ingerenciji građevinske inspekcije, molimo da se o navedenom predmetu javite građevinskoj inspekciji i vlasniku objekta, stoji u odgovoru iz porečke gradske uprave. (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti