Prevareni prilikom kupnje automobila putem interneta

Crna kronika
28.08.2018 10:29
D. Požarić
1
1
Porečka je policija zaprimila prijavu 44-godišnjakinje i 53-godišnjaka da su prevareni prilikom kupnje automobila. Putem internetske stranice za prodaju vozila su, naime, pronašli povoljnu ponudu za kupnju osobnog automobila VW Polo iz Velike Britanije te su nakon kraćeg dopisivanja s osobom, koja se predstavila kao predstavnik trgovačkog društva, dogovorili kupnju vozila. Uplatili su dogovoreni novčani iznos, no, rok za dostavu je prošao, a automobil još uvijek nije bio isporučen. Pokušali su kontaktirati predstavnika trgovačkog društva, ali on im se prestao javljati, dok je Internet stranica putem koje su pronašli automobil ugašena te su 44-godišnjakinja i 53-godišnjak shvatili da su prevareni za nekoliko desetaka tisuća kuna.
Budući da se na pojedinim internetskim stranicama učestalo objavljuju oglasi čiji je cilj prijevara kupaca, Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezniji i da ne nasjedaju na povoljne oglase o prodaji automobila.
Najčešće se radi o nekoliko godina starim automobilima, popularnim modelima s malom kilometražom i u dobrom stanju, no, prodaju se po znatno nižoj cijeni od ostalih automobila u istoj kategoriji. Prevaranti također često navode da zbog financijskih, obiteljskih ili različitih objektivnih problema moraju čim prije prodati automobil te im je to isplativije u inozemstvu nego u njihovoj zemlji. Policija stoga upozorava građane da kod takvih oglasa budu oprezni i pripaze kako ne bi postali žrtvama kaznenih djela.
Nekoliko savjeta Europola o sigurnoj kupovini putem interneta :
Kupujte od provjerenih izvora – koristite marke i trgovine koji su vam poznati ili ste ih već koristili te provjeravajte kako su ocijenjeni prodavači od kojih kupujete na stranicama kao što su Amazon i eBay.
Kad kupujete online od druge osobe, nemojte slati novac unaprijed– ako je moguće, dogovorite se da prvo dobijete robu.
Nemojte slati novac nikome koga ne poznajete – ukoliko vam se netko obrati online i zatraži novac, razmislite biste li dali isti iznos novca nepoznatoj osobi koju sretnete na cesti.
Nikad nikome nemojte slati broj kartice, PIN ili druge podatke o kartici putem elektroničke pošte.
Izbjegavajte online kupovinu na stranicama koje ne koriste potpunu autentifikaciju (Verified by Visa/MasterCard Cesure Code).
Nikada ne šaljite podatke o kartici u nekriptiranoj elektroničkoj pošti– neke online trgovine izvan Europe traže da im dostavite kopiju svoje kartice ili putovnice putem telefax-a kao jamstvo.
Provjeravajte trajna plaćanja– prije nego pošaljete podatke o svojoj kreditnoj kartici za plaćanje trajnih usluga preko interneta, saznajte kako možete prekinuti tu uslugu.
Mnogi internet trgovci će od vas tražiti da čuvaju vaše podatke o plaćanju– dobro razmislite prije nego pristanete i upoznajte se sa svim rizicima koje takva odluka donosi.
Koristite kreditne kartice pri online kupovini – većina kreditnih kartica ima dobru politiku zaštite kupca. Ukoliko niste dobili ono što ste naručili, izdavatelj kreditne kartice će vam vratiti novce.
Provjerite je li prijenos podataka prikladno zaštićen – potražite ikonu lokota na URL traci te koristite HTTPS i SSL protokole kada pregledavate internet.
Uvijek spremite sve dokumente vezane uz vaše on line kupnje– mogli biste ih trebati da utvrdite uvjete prodaje ili dokažete da ste platili robu. (PU istarska/dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti