Prevaren prilikom online prodaje prijenosnog računala

Crna kronika
23.05.2018 16:31
kb
Ilustracija (Pixabay)
Ilustracija (Pixabay)
Porečka je policija zaprimila prijavu 27-godišnjaka da je prevaren prilikom prodaje prijenosnog računala u inozemstvo putem internetskog oglasnika. Objavio je, naime, prodaju prijenosnog računala te mu se početkom svibnja najprije SMS-om, a potom i elektroničkom poštom javila nepoznata osoba s kojom je dogovorio prodaju i slanje prijenosnog računala na adresu u Londonu. Nakon što je računalo poslao, zaprimio je obavijest jedne banke iz Kanade da je novac položen na račun, da treba uplatiti nekoliko stotina eura na ime treće osobe kako bi se namirila uplaćena razlika, tj. kako bi se novac mogao poslati na njegov račun.
Mladić je uplatio novac i primio obavijest da je iznos podignut te da treba uplatiti još nekoliko stotina eura za usluge, nakon čega je pokušao kontaktirati osobu s kojom je dogovarao prodaju. No, ona mu se više nije javljala. Na taj je način oštećen za više tisuća kuna.
Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni prilikom kupnje i prodaje proizvoda putem internetskih oglasnika – ne smije se slati novac nepoznatima. Ako se netko obrati online i traži novac, valja razmisliti biste li dali isti iznos novca nepoznatoj osobi koju sretnete na ulici. Zatim, ne slati novac na račune inozemnih banaka bez provjera – ukoliko banka zatraži uplatu, pogotovo ako se radi o uplati na ime treće osobe, treba provjeriti na službenim stranicama banke je li riječ o pravoj e-mail adresi koju banka koristi te poslati upit i provjeriti o čemu se radi.
Prije daljnjih dogovora o prodaji ili kupnji, treba dobro pogledati e-mail kojim se druga strana obraća – ukoliko ima gramatičkih i stilskih pogrešaka, koriste se velika slova ili u e-mailu ima nepotrebnih dodataka, mala je vjerojatnost da je poruka stigla od prave banke i službene osobe. Treba uvijek spremiti sve dokumente vezane uz svoju online prodaju ili kupnju – mogli bi ih trebati za dokazivanje transakcije, odnosno gubitak novca, ali i kako bi se policiji olakšalo traganje za počiniteljem.
U svakom slučaju budite oprezni, a ukoliko ipak postanete žrtvom prijevare - o tome odmah treba obavijestiti policiju na broj 192. (kb)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti