"Prestanite delat štupide od Istrijani!"

Hrvatska i svijet Istra
07.06.2023 08:19
D. Požarić
Željeznička pruga u Istri
Željeznička pruga u Istri
Autor: D. Požarić/Parentium
Saborski zastupnik iz Istre Emil Daus jučer je u Saboru ponovno upozorio na katastrofalno stanje željezničke infrastrukture u Istri, istaknuvši kako je prije točno tri mjeseca na istarsku prugu stigao novi vlak kojim se trebala poboljšati sigurnost, brzina i kvaliteta usluge, a posebno je trebao biti od pomoći u prijevozu školske djece.
No, Daus navodi kako je, umjesto očekivanog, vlak u nešto više od dva mjeseca bio čak dva puta na popravku, što znači da se putnici opet voze starim vlakovima.
- S obzirom na to da sada već gotovo mjesec dana nema novog vlaka, prijevoz školske djece starim vlakovima ponovno je i na relaciji od Pazina do Pule. Također, stari vlakovi, što zbog svoje dotrajalosti i pregrijavanja, popravaka, što zbog nedostatka garnitura za redovito pokrivanje svih linija vožnje, redovito kasne, upozorio je Daus te dodao da se školska djeca autobusima prevoze po lokalnim cestama.
Posebno je skrenuo pozornost na apsurd na jednom željezničko - cestovnom prijelazu u Pazinu, gdje je još prije gotovo godinu i pol u probni rad puštena automatska rampa, odnosno automatski uređaj na kojem se nalazi šipka duga jedan metar na koji se treba montirati ostatak rampe i svjetlosni uređaji koji su pokriveni i zamotani crnim najlonom.
No, dodaje da taj probni rad traje već dugih 15 mjeseci i to u stvarnosti izgleda tako da se taj metar šipke diže i spušta svaki put kada vlak prolazi, a da se pritom svjetlosni signali ne vide jer su pokriveni najlonom, dok se paralelno s tim rampe podižu i spuštaju - manualno, „po starinski“, tek malo modificiranim načinom od onog prije 150 godina kada je izgrađena pruga.
- Prije tih 150 godina, u vremenu kada se u građevini nije koristio beton, samo manualnim radom i osnovnim alatima cijela dionica od Divače do Pule izgrađena je za manje od 3 godine, dok danas, 15 mjeseci traje probni rad za puštanje u pogon rampe na jednom prijelazu preko pruge u vremenu digitalnog doba i turističkih odlazaka u svemir. Poštovana gospodo iz HŽ-a – prestanite delat štupide od Istrijani, poručio je Daus!
Na kraju izlaganja naglasio je kako Istra zasigurno zaslužuje da se u nju ulaže, kako svojim doprinosom u BDP-u, punjenjem državnog proračuna, ali i vraćanjem uloženog te upitao je li potrebno i dalje ponavljati što znači moderna istarska željeznica za sigurnost, ekologiju i konkurentno hrvatsko gospodarstvo u najposjećenijoj hrvatskoj regiji?
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti