Prepuna Arena za Bijelo dugme

Mozaik
09.08.2015 09:12
D. Požarić
1
1
Koliko je jak utjecaj kultne jugoslavenske grupe Bijelo dugme i dandanas, pokazala je krcata i rasprodana Arena, iako je izostala klasična rock postava benda s, ipak, glavnim pjevačem Željkom Bebekom. Teško je procijeniti točan broj posjetitelja i obožavatelja bogatog opusa jedne od najutjecajnijih Yu grupa, ali neće se pogriješiti ako se barata s brojkom daleko iznad 10 tisuća.

Početak hrvatske turneje

U subotu malo prije 22 sata Bregović je započeo ne u očekivanom bijelom, već bordo crvenom odijelu počevši koncert pjesmama "Gas, gas, gas", "O bella ciao" sa njegovog samostalnog albuma "Champagne For Gypsies" koje je izveo u strasnoj orijentalnoj izvedbi sa svojim Orkestrom za svadbe i sprovode.
Goran Bregović, osnivač, autor pjesama i gitarist Bijelog dugmeta, jedne od najpoznatijih rock grupa bivše Jugoslavije, koja je od 1974. do 1989. izdala i u milijunskim nakladama prodala devet studijskih albuma, započeo je u Puli hrvatsku turneju "Ko ne poludi taj nije normalan", na kojoj, zajedno sa zadnjim pjevačem Bijelog dugmeta Alenom Islamovićem i Orkestrom za svadbe i sprovode obilježava 40 godina od objave prve ploče ove kultne grupe "Kad bi bio bijelo dugme".
Za razliku od tri povratnička koncerta 2005. godine, bez Bebeka, ali zato uz Mladena Vojičića Tifu kao gostom iznenađenja, Bregović je sa suradnicima prearanžirao više od 30 pjesama Bijelog dugmeta, a brojni su hitovi, osim Bregovićeve gitare, odsvirani s puhačima, istaknutim udaraljkašem i pratećim ženskim vokalima.

Od Aljaske do Australije

- Sad mi je ova formacija nešto što mi se prirodno dopada. Većina pjesama Bijelog dugmeta koje valjaju imaju veze s folklorom, tako da ih je lako odjenuti u neko tradicionalno odijelo. I to je otprilike uvjet da bih ja uživao u tome. Ne mogu se ni zamisliti da se ponovno tresem stojeći s gitarom i da sviram neka dugačka sola", kazao je Bregović uoči pulskog koncerta.
Nakon ovog premijernog nastupa u Puli, obljetnička turneja "Ko ne poludi, nije normalan" svoj put u Hrvatskoj nastavlja koncem studenog i početkom prosinca koncertima u Rijeci, Zagrebu, Splitu i Osijeku. Turneja je, inače, počela 14. lipnja prošle godine koncertom u Ljubljani, a uslijedili su nastupi u Beču, Zurichu, Muenchenu, Skoplju, New Yorku, Chicagu, Torontu, Novom Sadu… Predviđeno je da traje tri godine i obuhvati 60 gradova od Aljaske do Australije. (Zoran ANGELESKI, Foto: M. Angelini)

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti