Preminuo je Ivan Gianni Šegon

Lokalno
05.01.2013 15:16
D. Požarić
Ivan Gianni Šegon (iz obiteljskog albuma)
Ivan Gianni Šegon (iz obiteljskog albuma)
Tužna vijest za porečke ljubitelje i prijatelje sporta: jučer je nakon duge i teške bolesti u osamdesetprvoj godini preminuo doajen porečkog sporta Ivan Gianni Šegon .
Taj sarajevski student tjelesne kulture uvelike je pridonio razvoju mnogih sportova, među kojima je svakako i rukomet u kojem se okušao i kao sudac. Pokrenuo je i školu boćanja u Poreču te bio jedan od utemeljitelja Istarskog boćarskog saveza.
Barba Đani je bio dugogodišnji voditelj i organizator sportske rekreacije u porečkoj Plavoj laguni : cijeli je svoj život posvetio sportu i rekreaciji Porečana i turista.
Velikim dijelom zahvaljujući i njegovim tada revolucionarnim idejama, Poreč je tijekom druge polovice prošlog stoljeća bio turistički najkonkurentnije odredište na Jadranu. Bezbrojni teniski tereni, sportska dvorana u Zelenoj laguni, ponuda vodenih sportova i plovila duž obale samo su neke od ideja koje je Poreč prvi uveo u turističku ponudu, a jedan od Šegonovih revolucionarnijih poteza svakako je bila izgradnja ski lifta na vodi u Zelenoj laguni prije 23 godine.
U turističku ponudu Plave lagune već su 1957. godine uvedeni skijanje na vodi, ronjenje na dah, veslanje, jedrenje i stolni tenis, a uslijedili su potom i mnogi drugi sportovi. I njegov doprinos osmišljavanju i razvoju hrvatskog nautičkog turizma te formiranju jadranske čarter flote bio je također velik.
Cijeli svoj aktivni vijek Šegon je proveo u promoviranju zdravog i aktivnog načina života, a svoje je znanje nesebično prenosio mlađima. Inicirao je i pokretanje projekta uređenja i stavljanja u funkciju urbane park šume za lokalnu zajednicu pod nazivom "Staza zdravlja".
Do umirovljenja 1990. godine radio je u Plavoj laguni, ali njegova poslovna aktivnost nije prestala ni tada. Umjesto da se zaustavi i uživa u mirovini, osnovao je obiteljsko poduzeće u kojem je angažirano i predano radio dok je god u njemu bilo snage.
Posljednje godine svog života barba Đani je proveo sa svojom voljenom suprugom Džemilom u Domu za starije i nemoćne osobe u Poreču. Iako je trinaest godina bolovao od teške bolesti, redovno je posjećivao raznorazne sportske manifestacije u Poreču i šire, na kojima je uvijek bio rado viđen gost.
Nagradu "Najsenior" na natječaju "Mladi u srcu – Nagrada Europske godine aktivnog starenja" primio je u listopadu prošle godine od veleposlanika EU u Hrvatskoj Paula Vandorena  i ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić , a kao jedan od pokretača sportskog i rekreativnog turizma primio je i nagradu za životno djelo Hrvatske turističke zajednice za koju ga je bio nominirao Rotary klub .
Pripala mu je čast da uz tadašnju potpredsjednicu Vlade Jadranku Kosor , istarskog župana Ivana Jakovčića i porečkog gradonačelnika Edija Štifanića 21. studenog 2008. godine svečano prereže vrpcu i otvorili novu sportsku dvoranu na Žatiki.
Knjiga žalosti za preminulog Ivana Giannija Šegona bit će otvorena u ponedjeljak, 7. siječnja 2013. u Klubu umirovljenika Galija.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti