Predstavom 'Izbaci uljeza' počeo Zlatni zub

Kultura
04.03.2013 16:43
D. Požarić
Iz predstave 'Izbaci uljeza' (V. HABAREITER)
Iz predstave 'Izbaci uljeza' (V. HABAREITER)
Predstavom "Izbaci uljeza", u koprodukciji karlovačkog gradskog kazališta Zorin dom i zagrebačkog Art Teatra, sinoć je u Poreču započelo šesto izdanje festivala smijeha i komedije Zlatni zub.
Ana Begić i Vladimir Tintor glume Doris i Felixa u zanimljivoj, pitkoj i lepršavoj komediji adaptiranoj prema originalu Billa Manhoffa iz 1964. (The Owl and The Pussycat). Riječ je o Manhoffovom najpoznatijem djelu, duhovitoj priči o ljubavi i sudaru dvaju potpuno različitih svjetova.
Dva vrlo živopisna, osebujna lika pažnju gledatelja drže tijekom cijele predstave - Doris kao prostitutka koja uvjerava sebe i druge da je glumica i model i Felix, koji je blagajnik u knjižari, samoprozvani intelektualac i književnik, koji nikada ništa nije objavio. Njih dvoje utjelovljuju priču o tankoj liniji između ljubavi i mržnje, nepoznavanja sebe, sukoba intelektualnog i emotivnog…
"Par je, po jednoj od definicija, dvoje koji čine cjelinu. No što ako je taj par dijametralno suprotan i ako u "sudaru svjetova" dođe do sukoba između intelekta i emocija? Tada bi trebalo odbaciti maske, naći se na sredini, biti spreman za prilagodbu (što je obično najteže), naći nešto što povezuje. Međutim, često ćemo se prije boriti, svađati, lomiti, ali tek kad se suočimo s istinom, možda može postojati pravi par. Par koji može ući u jednu od definicija", kaže o predstavi mlada redateljica Ivana Peroš.
Zanimljivo je da je predstava "Izbaci uljeza" šezdesetih godina u SAD-u izazvala kontroverze zbog odabira glavne glumice Diane Sands koja je bila crnkinja, ali je osvojila veliki uspjeh. Nakon Broadwaya predstava je sedamdesetih godina doživjela i filmsku verziju koja je također postala veliki hit, a hrvatska praizvedba održana je upravo na 48. obljetnicu američke premijere, u studenom prošle godine. Nakon uspješnih izvedbi u drugim hrvatskim gradovima, velik aplauz zaradila je i u porečkom kazalištu. (Napisala i snimila Vedrana HABEREITER)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti