Predstavljene kamere za snimanje policijskog postupanja i aplikacija za građane

Istra
13.10.2015 15:28
D. Požarić
Kamera koja snima policijsko postupanje
Kamera koja snima policijsko postupanje
Kamera koja snima policijsko postupanje
Danas je u policijskim upravama, pa tako i onoj istarskoj, predstavljen projekt e-sigurnost (e-policija) koji je u probnoj fazi provođenja od 24. rujna, a u potpunu će upotrebu ući 15. listopada ove godine. Radi se o sustavima upravljanja policijskim kamerama, za rad na terenu i aplikacije za građane.
Projekt sustava za rad na terenu provodi se PU zagrebačkoj, splitsko-dalmatinskoj, primorsko-goranskoj i osječko-baranjskoj, a sustav upravljanja policijskim kamerama u navedenium PU uz dodatak PU Istarske, u kojoj je danas održana konferencija za medije na kojoj je načelnik Dragutin Cestar predstavio projekt i njegovo značenje za građane.
-Policija je u cilju nadzora zakonitosti postupanja policijskih službenika ovlaštena zvučno i vizualno ili na drugi način snimiti obavljanje policijskih poslova i primjenu policijskih ovlasti, rekao je Cestar napomenuvši da će policija snimanje najaviti na primjeran način.
Sa konferencije za medije
PU istarska trenutno na raspolaganju ima 20 kamera, a koristit će ih policijski službenici u policijskim postajama na području Pule. Kamere će policijski službenici koristiti u obavljanju policijskih poslova i primjeni policijskih ovlasti, ovisno o trenutnim mogućnostima i raspoloživosti broja kamera. U narednom razdoblju, ovisno o materijalnim i tehničkim kapacitetima, kamere će koristiti sve policijske ophodnje. Policijski službenici nositi će ih na odori te će ih uključivati u pojedinim policijskim postupanjima, uz upozorenje građaninu da se policijsko postupanje snima. Takve snimke, kada se ne koriste u postupcima koji se vode sukladno posebnim propisima, čuvat će se do 90 dana, nakon čega će biti uništene.
Svrha i cilj korištenja kamera su, kako je Cestar naveo, zaštita policijskih službenika od nezakonitih pritužbi građana, zaštita građana od eventualno nezakonitog ili neetičkog postupanja policijskih službenika, korištenje snimaka kao dokaza u postupcima pred sudovima, nadzor nad zakonitosti postupanja policijskih službenika te edukacija i stručna doobuka policijskih službenika.

Aplikacija za građane

Projekt e-Sigurnost, odnosno aplikacija za građane još je jedan izvor saznanja o za policiju zanimljivim događajima. Aplikacija građanima omogućava da policiji dostavljaju video i foto snimke s mjesta događaja, načinjene pametnim telefonom ili sličnim uređajem. Navedenu aplikaciju možete besplatno preuzeti, ovisno o vrsti pametnog telefona kojeg posjedujete, a za njeno korištenje, odnosno slanje prijave, potreban je pristup Internetu.
Poveznice za preuzimanje aplikacije:
Upute za korištenje vidljive su u samoj aplikaciji koja funkcionira tako da građanin fotografira događaj (poželjno je da geografske koordinate odnosno GPS budu uključene) i šalje snimku na centralni portal MUP-a RH. Uz fotografiju može poslati i komentar/opis događaja, a policijski službenici mogu s pošiljateljem ostvariti potpuno anonimnu interakciju. Voditelji operativnog dežurstva u svakom operativno komunikacijskom centru policije pristupaju tim dojavama te za svaku odmah procjenjuju i odlučuju je li potrebno žurno postupanje policije. Ako nije, dojava se prosljeđuje u rad nadležnoj ustrojstvenoj jedinici koja će ju razraditi, a postoji i mogućnost odbijanja dojave kao nevažne. Svakako je bitno napomenuti kako će za žurne intervencije građani i dalje moći pozvati broj 192. (dp)

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti