Predstavljena monografija "Inter - Priča iz Poreča" Josipa Marasa, posvećena kultnom zabavnom centru u Zelenoj laguni

Kultura
11.05.2021 09:32
D. Požarić
Josip Pino Maras - autor knjige Inter - Priča iz Poreča
Josip Pino Maras - autor knjige Inter - Priča iz Poreča
Napisala i snimila: Kristina Flegar
Već sam spomen naziva “Inter” generacijama Porečana izmamit će osmijeh na lice i prizvati u sjećanje kultno mjesto ljetnih izlazaka, zabave uz glazbu, druženja i simpatija, nezaobilazno na putu odrastanja domaće mladosti. Upravo se tako, “Inter – Priča iz Poreča", zove knjiga Josipa Marasa, nekadašnjeg porečkog gradonačelnika, poduzetnika i glazbenika, predstavljena sinoć u lapidariju Zavičajnog muzeja Poreštine.
Riječ je o International clubu u Zelenoj laguni, jednom od nekad najpoznatijih i najvećih zabavnih centara u ovom dijelu Evrope - s terasom, noćnim klubom i podzemnom diskotekom koji su, od otvorenja, 4. srpnja buntovne 1968, vrvjeli stranim turistima, privučenim ambijentom i atmosferom, nastupima vrsnih bendova, plesnom glazbom popraćenom svjetlosnim i dimnim efektima te kasnonoćnim programom s plesnim točkama, iluzionistima, akrobatima, humoristima i stripteaseom.
- Knjiga je monografija s rezultatima analiza i komentarima o klubu i razdoblju njegove najveće popularnosti, tijekom 70-tih, 80-tih i početka 90-tih godina prošlog stoljeća. U njoj je analizirana i slika turističkog razvoja Poreča tog razdoblja, a zabilježen je i velik broj kazivanja ljudi koji su sudjelovali u priči o Interu – od djelatnika i publike do glazbenika. Podijeljena je u tri dijela, od kojih treći sadrži upravo sjećanja - svakoj je osobi namijenjena jedna stranica, po mogućnosti sa slikom ili tekstom na uspomenu iz toga doba, rečeno je na predstavljanju.
- Pojam “Inter” kroz cijelu monografiju koristim kao metaforički simbolizam jednog razdoblja protkanog zadovoljstvom kvalitete života više generacija u vremenu intenzivnog razvoja turizma u Poreču. Dakle, nije tu riječ o Interu kao građevinskom objektu, već o tome koliko je ostavio traga u emocijama ljudi. O tom razdoblju postoji vrlo malo pisanog materijala te mu prijeti opasnost da padne u zaborav. Razdoblje zasigurno zaslužuje temeljitiju i višeslojnu obradu, pa želim vjerovati da će ova monografija inicirati da se takvo djelo dogodi, pojasnio je autor zašto se odlučio za takav naslov.
Iz knjige "Inter - Priča iz Poreča"
Josip Maras se u najljepšem razdoblju Intera bavio glazbom, pa je na odabir teme prvenstveno utjecala njegova glazbena karijera. Monografiju je pripremao dvije godine tijekom kojih je ostvario 80-ak intervjua. U svom je uvodu otkrio da se duže vrijeme bavio idejom da o svom gradu napiše priču “koja će oslikavati djelić ambijenta najintenzivnijeg razvoja u višemilenijskoj povijesti Poreča, čije elemente novih vrijednosti uživamo i danas”. Napomenuo je da su taj trenutak odgađali njegova dugogodišnja glazbena te, kasnije, intenzivna politička i poslovno-poduzetnička karijera, pa se posla prihvatio pred kraj radnog vijeka. Smatra da će iz razdoblja organiziranog turizma kao simbol porečkog turizma ostati baš Inter te hotel Riviera (danas Palazzo) kojemu je poželio da bude “još jedna priča iz Poreča”.
Kao glazbenik, u razdoblju od 1969. do 1993. godine nastupao sam po svim plesnjacima i do tada izgrađenim hotelima na Poreštini, gdje sam imao priliku upoznati mnoštvo vrijednih djelatnika u turizmu i uživati u svim blagodatima razvoja grada te zajedno s generacijama sugrađana i tisućama turista svih godina sudjelovati u zabavnom životu Poreča. Tada nisam puno obraćao pažnju na to da je netko osmislio smjer i koncept razvoja, uredio urbanizam, donio važne strateške odluke i izgradio receptivnu turističku infrastrukturu, zapisao je, istaknuvši da je u navedene vrijednosti integralno osmišljenog razvojnog procesa, koji je započeo još krajem 50-tih, stekao uvid kao gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća..
Predstavljanje knjige u lapidariju Zavičajnog mozeja Poreštine
Njegov je zaključak da je Inter mjesto na kojemu su svi imali prigodu realizirati svoje snove, počevši od idejnih začetnika - pulskog arhitekta Božidara Lazara i rovinjskog akademskog umjetnika Bruna Mascarellija, čije su kreativne ideje u uvali Molindrio ostvarene uz podršku dugogodišnjeg direktora Plave lagune Antona Ninija Štifanića. Maras je u monografiji naveo da je osoblju bila čast i ponos raditi u elitnom lokalu s kvalitetama i renomeom vrhunskih klubova diljem Evrope, a glazbenicima su se ispunjenjavale želje i podizale reference nastupima na popularnom mjestu s visokim kriterijima kvalitete zvuka. Parovi su tu obilježavali godišnjice i druge posebne prigode, mladi se osamostaljivali i stjecali sigurnost u društvu, galebovi osvajali ljepotice, turisti doživljavali jedan od motiva svog dolaska u Poreč, generacije stvarale uspomene na razdoblje bezbrižne radosti, veselja i nezaboravnih doživljaja, opisao je.
- Vremena se mijenjaju. Doći će novi ljudi, novi objekti, Interi i đirevi. Ono što ostaje i što nam je danas posebno potrebno, to je druženje, živi razgovor uz kavu, da izvučemo neku lijepu uspomenu iz srca i da se zajedno nasmijemo, bez obzira na različitosti i nečije potenciranje razloga za sukobe. Poruka je to i mladim ljudima da se druže, izmisle jedan svoj novi đir kroz sport, zabavu, glazbu, kazao je Maras, sugerirajući mladima i da ponekad treba izaći iz institucionalnog sustava kako bi se kreiralo nešto novo, baš kako je to bio slučaj s Interom koji ekonomski nije bio isplativ, ali je bio važan ljudima i zajednici.
Autor je otkrio i da je monografiju zaključio predstavljanjem mladih talentiranih Porečana pred kojima je lijepa glazbena budućnost, uz želju da prućaju ljudima svoje stvaralaštvo i potaknu ih da se raduju, plešu i time stvaraju prepoznatljiv duh jednog mjesta.
Svoja sjećanja na vrijeme najveće popularnosti Intera i što je on mladima značio, s publikom je podijelio i gradonačelnik Poreča Loris Peršurić. Kazao je da je zajedno s vršnjacima s nestrpljenjem čekao kad će i sami biti dovoljno odrasli i od roditelja dobiti dozvolu za subotnji izlazak u legendarnu diskoteku za koju su, i bez društvenih mreža, znali svi u bivšoj Jugoslaviji i mnogi diljem Evrope.
4
- Grupa naših sugrađana je od 2014. godine u Interu uspješno pokrenula susret “Di si generacijo”, kojim su na jednu večer u godini opet oživjeli ovaj klub u starom dobrom sjaju. Nadam se da ćemo uskoro opet imati prilike za takve susrete. Do tada, neka sjećanja ožive uz ovu monografiju, poručio je gradonačelnik i u svom uvodu u knjizi.
“Inter – Priča iz Poreča” vlastito je izdanje autora Josipa Marasa. Lekturu i korekturu potpisuje Sonja Vojinović, dok je za tisak 500 primjeraka odabrana porečka tiskara Sigra. Knjiga je ugledala svjetlost dana zahvaljujući potpori brojnih sponzora, među kojima je i Grad Poreč uz čiji je suport organizirana i jučerašnja promocija. Zainteresirani svoj primjerak mogu kupiti u knjižari IstraAlf, u Negrijevoj ulici u Poreču.
Iz knjige "Inter - Priča iz Poreča"

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti