Predstavljen projekt "Women of the Resistance" i održana javna tribina o ulozi žene u društvu danas

Istra
15.02.2016 10:21
D. Požarić
1
1
U organizaciji Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, prošle je srijede u prostorima Gradske knjižnice i čitaonice Pula javnost imala priliku doznati kako je Pokret otpora u drugom svjetskom ratu izgledao kroz dosad zapostavljenu žensku perspektivu.
Nakon uvodnog dijela u kojem je predstavljen projekt „Women of the Resistance“, uslijedila je javna tribina o kojoj se raspravljalo o ulozi žena u antifašističkoj borbi, ali i njihovom položaju i načinima otpora danas.
Zbog specifičnog karaktera teme, događanje je pobudilo veliki interes ne samo među ženama i zagovornicima ženskih prava, već i članovima antifašističkih udruga, predstavnicima organizacija civilnoga društva, povjesničara, učenika i drugih.
Posebna gošća iz Italije Lorena Fornasir okupljenima je predstavila dnevnik svoje pokojne majke Marie Antoniette Moro, talijanske partizanke i bolničarke, na temelju kojeg je nastao i kraći dokumentarni film te ideja za ovaj projekt.
Predstavnik partnerske organizacije KID Pina iz Kopra, Vid Tratnik, prezentirao je radionice koje se održavaju diljem srednjih škola u prekograničnom području Hrvatske, Slovenije i Italije na kojima učenici promišljaju o Pokretu otpora te zajedničkoj borbi naših žena za vrijednosti koje danas dijelimo kao građani Europe, ali i koje su istinske heroine današnjice. Na radionici se primjerima inspirira mlade na razmišljanje o tim vrijednostima, žrtvama koje su žene pretrpjele, naslijeđu koje su nam ostavile, te promjenama koje su njihova djela izvršila i još uvijek vrše, na našu zajednicu. Stoga je upravo ovaj događaj bio odlična prilika da se izloži dio radova koje su učenici izrađivali na dosad održanim radionicama u sljedećim školama: Srednja škola Buzet, Srednja škola Mate Blažine Labin, Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića Poreč, Srednja škola Zvane Črnje Rovinj, Talijanska srednja škola - Scuola media superiore italiana "Leonardo da Vinci" Buje – Buie i Gimnazija Pula, a prezentiraju „Heroine današnjice“ te vrijednosti i osobine koje bi trebale imati, kao i razloge pružanja otpora. Uz njih prezentirane su i poruke koje su srednjoškolci/ke uputili heroinama prošlosti, sadašnjosti, budućnosti. U Istri će se sveukupno odraditi 20 radionica u srednjim školama.
Pod moderatorskom palicom Jelene Vitasović, program je nastavljen javnom diskusijom na kojoj su uz Lorenu Fornasir sudjelovale i Viviana Benussi, zamjenica župana Istarske županije, Elena Puh-Belci, zamjenica gradonačelnika Grada Pule, te Helga Možé Glavan, upraviteljica Zaklade, koje su dale svoj pogled na društvenu ulogu i položaj žene današnjice. Osobna i fascinantna svjedočanstva o svojem sudjelovanju u antifašističkoj borbi i ulozi žene iz prve su ruke posvjedočili Dinka Jerin, članica Saveza antifašističkih boraca Istarske županije, te umirovljeni General pukovnik Ivan Mišković.
Projekt je financiran iz programa Europa za građane te se provodi na području Hrvatske, Slovenije i Italije (regija Friuli Venezia Giulia). Nositelj projekta je organizacija KID Pina iz Kopra, a partneri, uz Zakladu i Istarsku Županiju su i Bonawentura Società Cooperativa (IT), La Giordola (IT), Associazione Quarantasettezeroquattro (IT) i CSS Teatro stabile di innovazione del Friuli Venezia Giulia (IT). Ukupna vrijednost projekta je 90.000,00 eura. (dp)

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti