Predstavljen prijedlog proračuna Grada Poreča za 2024. godinu vrijedan 60,94 milijuna eura

Grad Poreč
30.11.2023 14:32
Kristina Flegar
Predstavljanje proračuna
Predstavljanje proračuna
Prijedlog proračuna Grada Poreča za 2024. godinu, vrijedan 60.939.800 eura predstavili su na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Loris Peršurić, pročelnica Upravnog odjela za financije Tatjana Matošević i predsjednik Gradskog vijeća Zoran Rabar. O predloženom će budžetu, za 17 posto većem od plana za ovu godinu, vijećnici prvi put raspravljati već večeras na sjednici Gradskog vijeća. Slijedi rok od pet dana za podnošenje amandmana, a glasanje o tom najvažnijem dokumentu za funkcioniranje Grada predviđeno je za dva tjedna, najavio je Rabar, zahvaljujući svim vijećnicima na dobroj suradnji tijekom godine koja je na izmaku.
Pročelnica Matošević je rekla da planiraju 41.627.358 eura tekućih prihoda i 1.349.530 eura kapitalnih. Tekući rashodi predviđeni su iznosu od 33.610.453 eura, dok kapitalni (investicije) s 26.254.097 eura čine čak 43 posto ukupnih rashoda. Planirano kreditno zaduživanje iznosi 9,73 milijuna eura, od kojih je 8,8 milijuna namijenjeno izgradnji i opremanju dječjih vrtića u Varvarima i Novoj Vasi. U zadnjem kvartalu sljedeće godine predviđen je početak korištenja kredita za dogradnju Doma za starije i nemoćne osobe, a u prvoj polovici godine bi u cijelosti trebao biti iskorišten već ugovoreni kredit s HABOR-om za drugu fazu modernizacije javne rasvjete izvijestila je. Naglasila pritom da je trenutna zaduženost gradskog proračuna sedam posto, dok stopa propisana zakonom iznosi 20 posto. Predviđeni višak prihoda iz ove godine iznosi 8,24 milijuna eura. 
U ukupnim prihodima najveći udio imaju porezni, odnosno nenamjenski prihodi. Matošević je uz to naglasila da se vezano uz šesti krug porezne reforme i izmjene Zakona o porezu na dohodak, za građane Poreča ništa ne mijenja.
- Kroz javne potrebe u društvenim djelatnostima i programe u komunalnom sustavu usmjerava se ukupno 47,50 milijuna eura. Za programe u predškolskom obrazovanja osigurava se ukupno više od 16 milijuna eura, za obrazovanje 8,7 milijuna, za sport 4,6 milijuna, za javne potrebe u socijalnoj skrbi 2,5 milijuna, a za javne potrebe u zaštiti zdravlja i kulturi gotovo 3,5 milijuna eura. Istovremeno se za održavanje i izgradnju komunalne infrastrukture planira iznos veći od 12 milijuna eura te je proračunom osigurano i održavanje kontinuiteta dostignutog standarda u svim područjima djelovanja“, zaključila je Matošević.
Gradonačelnik Peršurić je kazao da su se i ove godine vodili potrebama građana i ravnomjernim razvitkom grada. 
- Zadržavamo visok standard socijalnih programa za sve generacije, ali važan dio proračuna je i njegov razvojni dio te smo i ovdje pripremili puno projekata. Nakon što smo u četiri godine izgradili tri vrtića u Velom Maju, Dračevcu i Žbandaju te obnovili zgradu „gornjeg vrtića“, ove će godine krenuti izgradnja vrtića u Varvarima, za čije je izvođenje radova prije nekoliko dana potpisan ugovor s izvođačem. Za ovaj je projekt već odobreno oko 1,5 milijuna eura iz EU fondova. Ugovor s izvođačem radova za izgradnju vrtića u Novoj Vasi, koji gradimo vlastitim sredstvima, bit će potpisan za nekoliko dana, a završetak izgradnje očekujemo krajem iduće godine. Ova će dva vrtića moći primiti ukupno oko 300 djece, svaki po 150, i to je još jedan važan korak u nastojanjima da našim najmlađima pružimo jednake uvjete boravka u predškolskim ustanovama, rekao je.
Izvijestio je, nadalje, da su sa Sportskom zajednicom grada Poreča, resornim odjelima i projektantima radili na pripremama za izgradnju jednog sigurnog novog igrališta u nogometnom kampusu tijekom 2024, a namjera im je da to budu dva igrališta. Početak radova predviđen je početkom ljeta. Do početka ljeta bi trebala biti gotova i obnova igrališta uz SRC „Veli Jože“.
Osvrnuo se i na pripreme za dogradnju Doma za starije i nemoćne (s dva aneksa za nešto više od 30-ak kreveta dio kojih je namijenjen za pojačanu skrb), koje uključuju pripremu projekte dokumentacije i izmjene urbanističkog plana. Pripreme planiraju dovršiti do kraja 2024. godine kako bi bili spremni za natječaj za izgradnju.
Nastavlja se i projektiranje međuobilaznice, koja će u konačnici spajati Guliće i Vraniće s OŠ Finida, a zatim i Facinkom, rasterećujući promet i omogućujući kvalitetniji ulaz u tamošnja naselja. Sad je na redu dionica od OŠ Finida do Gornjih Špadića. U proračun je uključeno i širenje mreže biciklističkih staza, širenje kanalizacijskog sustava te dovršetak modernizacije javne rasvjete te brojni manji komunalni radovi po svim mjesnim odborima, poput uređenja parkirališta, staza, nogostupa, igrališta i slično. 
Peršurić je izvijestio i da će Grad Poreč nastaviti izdvajati oko 150 tisuća eura godišnje za stotinu studentskih i učeničkih stipendija te podmirivati polovicu iznosa za dopunsko zdravstveno osiguranje umirovljenicima i starijima od 65 godina. Umirovljenicima s malim mirovinama i dalje su namijenjeni dodaci na mirovine, sufinanciranje komunalne naknade i odvoza otpada, kao i sufinanciranje boravka u Domu za starije i nemoćne. Grad financira i poludnevni boravak u Domu za starije i nemoćne, zatim hospicij-kućnu skrb, medicinsku rekreaciju, Zdravi grad Poreč, rad porečke ispostave Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda, osigurava asistente u školama i vrtićima, sufinancira produženi boravak, prijevoz srednjoškolaca te smještaj za deficitarne kadrove u obrazovanju i zdravstvenoj skrbi. U dogovoru s okolnim općinama, Turističkom zajednicom i velikim turističkim tvrtkama, Grad će, iako to nije u njegovoj nadležnosti, nastaviti osiguravati sredstva za dodatne timove hitne pomoći i nabavu potrebne opreme, istaknuo je gradonačelnik.
 - Nastavlja se i velik projekt obnove starogradske jezgre, koji napreduje po planu. U suradnji s Biskupijom, Restauratorskim zavodom i nadležnim ministarstvom dogovoren je nastavak obnove kompleksa Eufrazijeve bazilike. Za jedan dio smo dobili sredstva i od Restauratorskog zavoda i Ministarstva kulture i medija, a prije nekoliko dana prihvaćen je amandman Grada Poreča na državni proračun za povećanje tih sredstava, rekao je, dodajući da je u planu nastavak obnove zgrade Zavičajnog muzeja Poreštine, Romaničke kuće i rodne kuće Joakima Rakovca te sufinanciranja obnova zgrada u starogradskoj jezgri.
Poseban će naglasak staviti na projektiranje i ispitivanja na Trgu Marafor, od kojih je velik dio već ostvaren. Uz to, poručio je gradonačelnik, nastavit će s financijski manje izdašnim, ali jednako važnim programima i projektima za unapređenje životnog standarda građana u svim naseljima.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti