Predstavljanje kandidata za gradsko vijeće: Fani Bugarin Šoljan, nezavisna lista Snježane Mekota

Lokalno
29.04.2013 10:45
D. Požarić
Fani Bugarin Šoljan
Fani Bugarin Šoljan

Fani Bugarin Šoljan
Fani Bugarin Šoljan rođena je 1971. godine u Puli. Osnovnu školu završila je u Poreču, a tu je pohađala i Srednju školu Mate Balota. Upisala je Ekonomski fakultet u Rijeci i 15 godina provela  u obiteljskoj firmi, područje djelovanja razvoj i primjena biotehnologija u zaštiti okoliša, primarno otpadnih voda. Kontinuirano je polazila stručne edukacije koje je posao zahtijevao. Prije godinu dana iskoristila je priliku da se zaposli u Centru za građanske inicijative, gdje se je, kaže, u potpunosti pronašla. Radi posao koji ju ispunjava i u kojem svoje osobne životne stavove prema društvu može realizirati do kraja. U proteklih godinu dana prošla je nekoliko certificiranih edukacija o pisanju i provedbi projekata EU fondova, kao i edukacija i radionica o suzbijanju dikriminacije.
Što vas je motiviralo na pristupanje izborima? Jeste li do sada bili politički aktivni? Gdje? Kad?
Motivacija je vrlo jasna, kao građanka ovog grada koja je nezadovoljna sadašnjim stanjem u gradu promjenu vidim u osobnom aktiviranju sa svojim kolegicama i kolegama s „Nezavisne liste Snježane Mekote“. Kako već imam iskustva u radu gradskog vijeća, bila sam vijećnica s nezavisnom listom „Poreč plus/Parenzo piu“ (2008./2009.), vjerujem da je sudjelovanje u radu vijeća jedan od načina da se direktno utječe na odluke koje se donose u gradu. Od lamentiranja, ljutnje i priča u društvu po kafićima i na društvenim mrežama nema ništa! Treba se pokrenuti i aktivirati. Osim direktnog sudjelovanja u radu gradskog vijeća grada Poreča kao vijećnici, postoji još jedan način, a to je da kao odgovorni građani izađemo na izbore i izaberemo ono što prepoznajemo kao svoju opciju. Naglasila bih, budimo odgovorni građani!
Zbog čega ste se priključili baš listi Snježane Mekota?
Rad Snježane Mekote pratim već godinama i na puno se pitanja u gradskom vijeću odgovorilo jer ih je ona postavljala, te su se zbog njezinih pravovremenih reagiranja donosile i drugačije odluke. Osobno sam kod nje prepoznala ono što iznimno cijenim, a to je da vijećnici trebaju raditi za dobrobit grada Poreča, a ne za dobrobit stranke, ili još gore, za svoju vlastitu korist.
Kako ocjenjujete trenutnu situaciju u kojoj se grad nalazi i što biste mijenjali, odnosno, što zamjerate aktualnoj vlasti?
Trenutna funancijska situacija u gradu je iznimno teška. Iz godine u godinu sve teža, a kroz svo vrijeme koje smo imali nismo iskoristili kapacitete grada te kroz prepoznavanje problema i pisanje kvalitetnih projekata nismo iz predpristupnih fondova povukli gotovo nikakav novac!
Što ćete prvo učiniti ako osvojite mandate u Gradskom vijeću? Kakva je vaša strategija odnosno program djelovanja u mandatu?
Da bi se ozbiljno pristupilo radu, najprije treba vidjeti čime raspolažemo. Dugovi su nešto što dovodi u pitanje puka predizborna obećanja, a potrebe se gomilaju, ali to ne može biti izgovor. Obećavati investiciju na investiciju danas bi bilo vise nego neozbiljno. Ulaskom u EU u potpunosti se mijenjaju pravila igre, ali i otvaraju mogućnosti. Za kvalitetne projekte bit će novaca. Razlika je, i to velika, u tome što takve investicije neće podnositi podobnost. Za takva financiranja potrebno je imati strateške planove, znanja i jasne ciljeve, ne planirati kratkoročno, a dugove ostavljati dugoročno.
Što mislite o najavi uvođenja svojevrsne direktne demokracije koju najavljuje nositeljica vaše liste?
Slušati građane nije isti što i čuti ih! Svakodnevno biti dostupan, razbiti onu barijeru nedodirljivosti i konačno stvoriti odnos da smo mi tu zbog građana, a ne oni zbog nas – tako treba biti. Još jedan od primjera su mjesni odbori gdje građanima možemo približiti politiku direktne demokracije i suodlučivanja. Dijalog sa građanima je moguć i treba ga poticati. Gradska vlast, koliko god da je vlast, mora najprije slušati građane i biti njihov servis. Tu je riječ o uvjetno direktnoj demokraciji, odnosno težnji da se građani aktivnije uključe u komunikaciju sa vijećnicima i da onda njihove potrebe i primjedbe direktno raspravljamo u gradskom vijeću.
Snježana Mekota nam je u intervjuu rekla kako su pojedini članovi vaše ekipe zaduženi za teme iz svoje sfere interesa. Hoćete li u radu liste participirati i nakon izbora? Kojom se problematikom mislite baviti?
Izbori su samo start trke koju treba istrčati. Kroz svoj posao svakodnevno prepoznajem probleme u direktnom radu s građanima. Razvijanjem međusektorske suradnje između ključnih aktera i Grada Poreča vjerujem da možemo doprinijeti boljim rezultatima. Organizacije civilnog društva raspolažu znanjem, vještinama i resursima do kojih su došle svoji djelovanjem, a taj se kapacitet nedovoljno koristi u cilju prepoznavanja problema i potreba građana, kao i u angažmanu za njegovo rješavanje.
Ili nešto konkretno: jedno od gorućih problema u Poreču je manjak vrtićkih i jasličkih mjesta. Donošenjem zakona o dadiljama otvara se mogućnost rješavanja problema kroz sufinanciranje po modelu po kojem se sufinanciraju svi vrtići. To bi sigurno bilo od velike pomoći mnogim obiteljima koje imaju malu djecu, a posebno ženama odnosno majkama koje se žele baviti javnim radom, a za to sada nemaju vremena. Ujedno je to poticajno za otvaranje novih obrta, zapošljavanje i suzbijanje rada na crno.
Građani Poreštine nezadovoljni su aktualnom situacijom i loše motivirani za izlazak na izbore. Što biste im u tom smislu poručili?
U ovom gradu živi puno ljudi koji se osjećaju potpuno isključeno iz svih događanja, a upravo se njihovim novcem financira sve i svašta, a ponajviše dugovi. Ne vjerujem da je to ono sto želimo! Ovaj grad može i mora drugačije. Moramo iskoračiti iz fraze „ne možemo ništa promijeniti, jer su svi isti!“ Moja je želja da građani konačno počnu sudjelovati u politikama svoga grada sve 4 godine, a da započnu izlaskom na izbore.
Koga ćete i zbog čega podržati u utrci za gradonačelničku fotelju?
Informacije o kandidatima za gradonačelnika se svakodnevno mijenjaju, i do roka za predaju kandidatura nećemo ni znati koliko će ih biti i tko. Ostane li to samo na dva kandidata dovoljno govori samo po sebi u kakvom je stanju grad. I gospodin Štifanić i gospodin Kosić imaju mandate iza sebe, sigurna sam da će građani znati prepoznati njihov rad i za to ih nagraditi…ili ne.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti