Prazne košare istarskih berača gljiva

Istra
26.09.2015 08:06
D. Požarić
Berači za osobne potrebe dnevno mogu ubrati do 2 kg gljiva (G. PRODAN)
Berači za osobne potrebe dnevno mogu ubrati do 2 kg gljiva (G. PRODAN)
- Ne pamtim ovako lošu sezonu u 43 godine koliko berem gljive. U Istri ove sezone nisam našao niti jednu gljivu! Možda ima oko Pazina i sjevernije, a čuo sam da su nešto sitno brali kod Momjana. Možda bi se nešto našlo negdje gdje je bilo vlage i kiše, ali inače nema ništa, rekao je poznati gljivar Đino Tanković, predsjednik gljivarske udruge Sunčanica iz Banjola.
Koliko je situacija ozbiljna, govori da je Tanković morao potegnuti u Gorski kotar da bi nabrao gljive za današnju izložbu u Medulinu.
Istra je pravi eldorado za gljive
- Evo, dođe i listopad, a ja nisam u Istri ubrao gljivu. Istra je eldorado za gljive, nigdje u Hrvatskoj nema toliko različitih vrsta, zahvaljujući našoj raznolikosti drveća. Ali, što nam sada to priroda radi? Vraća nam ono što radimo mi njoj. Razlog za ovogodišnju lošu sezonu je u silnim vrućinama koje su u potpunosti rasušile zemlju, a ako je nešto kiše i palo, odmah je za njom puhala bura koja je i to malo posušila. Tako da ta voda nije prodrla u zemlju ni do micelija. Trebaju nam obilne kiše, da padaju barem dva, tri dana pa da se probudi micelij i tek onda se možemo nadati gljivama. Izgleda da smo na takvoj poziciji gdje se smjenjuju vjetrovi, a pravu kišu možemo očekivati samo kao stigne s Genovskom ciklonom, kaže Tanković.
U ovo vrijeme već smo navikli da u istarskim šumama beremo vrganje.
- Vidjet ćemo da li će vrganja uopće biti. Eventualno će biti zimskih rujnica, možda bude i miški, a lisičarki hoće jer one rade cijele godine. Vjerojatno će biti vrganja, ali šiljatonogih i pješčanih, koji rastu bliže moru i koji su slabe kvalitete, kaže Tanković.
Muharu od đordane razlikuju bijele čehice
Mada na kontinentu, za razliku od Poluotoka, berači prolaze puno bolje, Tankovič kaže da su vrganji i u Gorskom kotaru počeli nicati tek prije tri, četiri dana. Tamo su za potrebe gljivarske izložbe nabrali više od 30 vrsta gljiva, a nama je pokazao košaru punu delicija - krasnih vrganja, lisičarki, čak i crnih truba te par malih gnojištarki. U posebnoj posudi donio je i tri teško otrovne, ali vizualno uvijek očaravajuće muhare.
Tanković podsjeća berače da ne stavljaju u istu košaru jestive i otrovne gljive, pa čak ni one za koje nisu sigurni jesu li jestive, nejestive ili otrovne. (Zvjezdan STRAHINJA)

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti