Poziv za uključenje u program certificiranja Eko prijateljskog smještaja Eco Domus

Istra
04.02.2019 16:09
kb
1
1
Jedan od ciljeva Istarske županije je održivi razvoj turizma u Istri, te razvoj Istre kao kvalitetne turističke destinacije. Na tragu tih ciljeva, koji se temelje na Master planu razvoja turizma Istre 2015.-2025. godine, pokrenut je program Eco Domus, kojim se želi potaknuti raznolikost i podizanje kvalitete smještaja kroz usklađivanje s načelima održivog razvoja i održivog turizma.
Dio je to aktivnosti vezanih uz diversifikaciju privatnog smještaja u Istarskoj županiji, koji je započet projektom Istra Bike&Bed, a nastavlja se programom Eco Domus, kako bi se potaklo privatne iznajmljivače da svoje sadržaje i usluge prilagode i nude gostima na odgovoran i održiv način.
U sklopu Eco Domus programa, kroz kriterije za uvrštenje i dobivanje markice, vrednuju se lokalne vrijednosti kroz Informiranje gostiju o lokalnoj kulturno-povijesnoj baštini, o lokalnim prirodnim vrijednostima, sadržajima i događanjima, o uređivanju okoliša autohtonim biljnim vrstama, promociji tradicionalnih proizvoda i suvenira, o mogućnostima učenja i/ili sudjelovanja u tradicijskim običajima, promociji lokalne kuhinje i tipičnih prehrambenih proizvoda i dr.
S ciljem uključivanja novih objekata u program Eco Domus, na službenim internet stranicama Istarske županije objavljen je Javni poziv za uključivanje u program certificiranja Eko prijateljskog smještaja u Istri, gdje se mogu naći sve potrebne informacije, uvjeti, obrasci i kriteriji za dobivanje certifikata.
Za sada je u program Eco Domus uvršteno 26 objekata koji su zadovoljili najmanje 50 osnovnih kriterija u 12 kategorija.
Program Eco Domus je namijenjen malim turističkim smještajnim objektima koji su kategorizirani kao kuće za odmor ili kao apartmani (isključivo ukoliko cijelim objektom u kojem se nalaze upravlja ista osoba) ukupnog kapaciteta najviše 30 ležajeva. Također, prilikom odabira objekata, prednost imaju iznajmljivači iz onih sredina u kojima se već provodi sustavno selektivno prikupljanje i zbrinjavanje otpada, koji su registrirani za cjelogodišnje poslovanje i iznajmljivanjem se bave najmanje 2 godine.
Osnovne karakteristike Eco Domus smještaja jesu: društvena i ekološka odgovornost, cjelovita zaštita okoliša i zdravlja, korištenje eko certificiranih sredstava za pranje i čišćenje, korištenje eko certificiranih toaletnih proizvoda, korištenje prirodnih materijala, štednja vode i energije i sortiranje i recikliranje otpada. (kb)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti