Požari su lice klimatskih promjena

Hrvatska i svijet
01.10.2018 07:42
D. Požarić
1
1
1
Fotografije: Nevio Smajić
Volonteri Greenpeacea iz 5 zemalja pridružili su se u subotu dosad najvećoj akciji pošumljavanja opožarenih područja u Dalmaciji. U sklopu kampanje Boranka  u organizaciji Saveza izviđača Hrvatske, posađeno je oko 3000 novih sadnica u okolici Splita. Klimatske promjene dovode do sve većeg broja požara na Mediteranu, upozoravaju iz Greenpeacea.
Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume i Hrvatska gorska služba spašavanja pokrenuli su promotivno-edukativnu kampanju podizanja svijesti građana, pogotovo djece, o važnosti šuma, zaštiti prirode te prevenciji i zaštiti od požara. S obzirom na sve dramatičnije manifestacije klimatskih promjena, Greenpeace upozorava da globalno zatopljenje povećava učestalost, trajanje i intenzitet suša i ekstremnih vrućina koje pogoduju požarima.
2
-Klimatske promjene ne događaju se daleko od nas ili negdje u budućnosti. Samo u zadnjih nekoliko dana u Hrvatskoj je izgorjelo stotine hektara površine na barem 5 lokacija. Od lipnja je u priobalju gorjelo preko 2000 puta. Šumski požari prijetnja su za stanovništvo, ugrožavaju naseljena područja i uzrokuju neprocjenjivu štetu na opožarenim područjima. U zadnjih 10 godina, 8 je bilo najtoplijih u povijesti mjerenja. Temperaturni rekordi nastavljaju se rušiti rastom emisija CO2, izjavila je Petra Andrić, predstavnica Greenpeacea.
3
Visoke temperature i duga sušna razdoblja utječu na zapaljivost vegetacije i stvaraju uvjete za širenje vatrene stihije. Prema podacima DHMZ-a , temperatura zraka tijekom ljeta 2018. bila je iznadprosječna diljem Hrvatske, a na većini područja toplinske prilike opisane su dominantnom kategorijom ekstremno toplo.
-Pozdravljamo inicijativu Saveza izviđača i sa zadovoljstvom smo se pridružili ovoj akciji, tim više što su šume naš saveznik jer pomažu smanjenju udjela CO2 u atmosferi. Podsjećamo da su požari jedno od lica klimatskih promjena do kojih dovodi korištenje sveprisutnih fosilnih goriva. Borba s klimatskim promjenama ne odvija se samo na opustošenim padinama Mosora. Okretanje obnovljivim izvorima energije kojih imamo u izobilju nije samo pitanje održive ekonomije, odgovornog raspolaganja resursima i energetske neovisnosti, dodala je Andrić.
4
5

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti