Povratak u doba baroka uz porečku Giostru, večeras turnir i koncert Veje

Lokalno
12.09.2015 13:19
D. Požarić
Otvorenje Giostre 2015. (foto: D: Vekić )
Otvorenje Giostre 2015. (foto: D: Vekić )
Sinoć je povorkom gradskim ulicama i svečanošću u uvali Peškera otvoren deveti po redu porečki povijesni festival Giostra koji se, prema arhivskim zapisima, održao davne 1745. godine.
Tristotinjak kostimiranih sudionika slilo se u uvalu Peškera gdje su ih dočekali brojni domaći i strani posjetitelji, a čast da proglasi festival otvorenim pripala je porečkom podestatu, gradonačelniku Ediju Štifaniću. U programu otvorenja predstavili su se sudionici Festivala: porečko Društvo prijatelja Giostre s plemićkim i pučkim plesovima, članovi Zajednice Talijana iz Bala i Pirana, zabavljačice iz udruge USB Poreč, rapski gubavci, članice udruge Lipicanska barokna raskoš i članovi Udruge mladih Feniks – sekcije Oroslavska plemićka mladež te dobošari i zastavničari iz udruge Giostra della Rocca iz Italije, a program je zaokružen veličanstvenim vatrometom.
Nakon otvorenja u dvorištu Muzeja odigrana je dramska predstava „Skup iz Poreča“ o zanimljivim (ne)zgodama uzrokovanih škrtošću porečkog plemića Zuanne Sincicha u izvedbi članova Društva prijatelja Giostre.
Danas i sutra u prijepodnevnim i poslijepodnevnim trajat će plesni, glazbeni i zabavni program u kojemu će nastupiti svi festivalski sudionici, pa će se na Trgu slobode moći pogledati modne revije, plesovi, skečevi i razne zabavne točke, nastupat će glazbenici, mačevaoci, zastavničari, dobošari, ulični zabavljači, a za djecu će biti organizirane edukativne radionice i igraonice talijanskog dječjeg vrtića Paperino i TOŠ Bernardo Parentin iz Poreča.
Sve do 22 sata otvoreni su Giostra sajam pod nazivom “Fiera franca triduana”, na kojemu će lokalni proizvođači nuditi autohtone i tradicijske proizvode i delicije te izložba životinja „Porečka domaća fauna 18. stoljeća“. U suradnji s Klubom amaterske fotografije KAF iz Sv. Lovreča u sklopu Giostre otvoren je i fotografski natječaj pod nazivom FotoGiostra.
Subota navečer rezervirana je za spektakularni viteški turnir Giostra, koji počinje u 20 sati na trkalištu u uvali Peškera. Na turniru će sudjelovati 12 konjanika koji će se boriti za par kremenjača. Nakon viteškog turnira u uvali Peškera održat će se koncert etno skupine Veja.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti