Povratak Dugih brodova u Limski kanal

Lokalno
11.08.2018 09:17
D. Požarić
1
1
[slika1]U okviru projekta „Istra u kadru”, u nedjelju, 12. kolovoza 2018. godine u Limskom kanalu održat će se svojevrsna premijera filma “Dugi brodovi”, snimljenog davne 1964. godine. Riječ je o velikom filmskom spektaklu, među prvim anglo-jugoslavenskim koprodukcijama Avala filma i Warwick filmsa u režiji oskarovca Jacka Cardiffa, snimljenog velikim dijelom, baš u Limskom kanalu.
Glavne uloge u filmu ostvarili su Sidney Poitier, Richard Widmark, Beba Lončar, Rosanna Schiaffino, Russ Tamblyn. Na snimanju je sudjelovao i velik broj statista iz okolnih mjesta.
Radnja filma prati priču dvojicu braće Vikinga, Rolfa (Richard Widmark) i Orma (Russ Tamblyn) u krađi pogrebnog broda i prelijepe Gerde, kćeri (Beba Lončar) kralja Skandinavaca. S osvojenim plijenom kreću u potragu za Majkom glasova, ogromnim zvonom od čistog zlata. Braća se bore sa nemirnim morem, neposlušnom posadom i opasnim mavarskim vojnicima koje predvodi princ Al Mansuh (Sidney Poitier).
2
2
Radnja filma dijelom se odvija u Limskom kanalu, gdje je za potrebe filma uz more izgrađeno cijelo vikinško naselje, čiju scenografiju potpisuje Veljko Despotović.
Godinama su ostaci filmskog seta nastavili živjeti kao turistička atrakcija.
Bogat repertoar filmske glazbe i glazbe korištene u filmovima, u izvedbi limene glazbe KUD-a "Matka Laginje" iz Sv. Lovreča , uvest će posjetitelje i gledatelje u filmsku večer, s početkom u 20:00 sati.
3
3
Posjetitelji će u prizemlju restorana Fjord moći razgledati i izložbu fotografija s originalnoga filmskog seta, kao i nacrte scenografije koje je organizatoru ustupila Jugoslovenka kinoteka.
Projekcija filma započet će u 21:00 sat, a održat će se uz samu obalu Limskog kanala u neposrednoj blizini ugostiteljskih objekata. Film se prikazuje na engleskom jeziku s podnaslovima (titlovima) na hrvatskom.
4
4
Izvor fotografija: Jugoslovenska kinoteka
„Istra u kadru - Film na izvornoj lokaciji“ jedan je od aktualnih projekata Istarske filmske komisije-IstriaFilm Commission koji obuhvaća reviju filmova prikazanih na izvornim lokacijama na kojima su i snimljeni.
Cilj je projekta iskoristiti veliki potencijal filmova kako bi destinacijama pridodali novi motiv dolaska i time potakli razvoj filmskog turizma u Istri.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti