Povodom 130. rođendana Poljoprivredne škole otvorena nova specijalizirana učionica

12.02.2013 00:41
Mihaela Peruško
1
1
U sklopu programa obilježavanja 130. obljetnice postojanja Poljoprivredne škole u Poreču, u petak 8. veljače u Srednjoj školi Mate Balote svečano je inaugurirana novouređena specijalizirana učionica i kabinet poljoprivrednog usmjerenja. Naime, valja podsjetiti da je upravo početkom veljače davne 1883. godine prvih četvero učenika krenulo u novoosnovanu Školu za praktično vinogradarstvo, vinarstvo i voćarstvo čiji je osnivač bio Carlo Hugues direktor porečke Pokrajinske voćarsko-vinarske stanice, koji je na čelu škole proveo 17 godina. Njemu u čast, ulica u kojoj se nalazi škola s pravom nosi njegovo ime. Porečka Poljoprivredna škola ima status jedne od najstarijih u Hrvatskoj, a njena nasljednica je srednja škola Mate Balote koja jedina u Istri danas ima poljoprivredni smjer, s ukupno 78 upisanih učenika.
Ovim je povodom upriličena prigodna proslava kojoj su nazočili kao gosti pročelnica županijskog Odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Smoljan, Dean Ban ravnatelj porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam i viši stručni savjetnik za poslovne odnose Instituta Ninoslav Luk , dekan Poljoprivrednog odjela Poreč koji je dio riječkog Veleučilišta Mario Staver , uz prisutnost djelatnika škole i učenika.
Vrpcu su zajednički prerezali ravnatelj škole Krešimir Bronić i profesorica poljoprivredne skupine predmeta Nada Baksa. Ravnatelj Bronić predstavio je povijest ustanove, dok je Toni Šimonović učenik trećeg razreda opisao današnjicu poljoprivredne škole. Nastupili su duo Sandi i Mateo na harmonici trieštini odsviravši himnu Porečana "La mula de Parenzo" te višestruko nagrađivani školski ženski pjevački zbor.
U svome obraćanju prisutnima, ravnatelj Bronić podsjetio je na važnost koju škola pridaje poljoprivrednom programu, izrazivši nadu da će se u narednim godinama još više mladih ljudi opredijeliti za ovu struku.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti