Povišeni tonovi na izbornoj sjednici skupštine Plivačkog saveza Istarske županije

Sport
30.03.2009 00:00
D. Požarić
NADMETANJE MEĐU KLUBOVIMA PREŠLO SPORTSKE GRANICE - Anđelo Iskra
NADMETANJE MEĐU KLUBOVIMA PREŠLO SPORTSKE GRANICE - Anđelo Iskra
NADMETANJE MEĐU KLUBOVIMA PREŠLO SPORTSKE GRANICE - Anđelo Iskra

Bazen nezaobilazna tema

Nakon izbora novog rukovodstva, plan i program rada novog predsjednika za naredno razdoblje nije prihvaćen u cijelosti. Naime, ideja Dozeta je bila da svake godine jedan klub preuzme kompletnu tehničku organizaciju svih aktivnosti saveza, za što bi mu bila dodijeljena i pripadajuća novčana sredstva. To bi samog predsjednika i IO rasteretilo navedenih obveza, a oni bi se više mogli posvetiti promociji plivanja i aktivnostima na stvaranju plivačke infrastrukture, drugim riječima radu na konačnom dobivanju barem jednog bazena u Istri. No, skupštinari se s takvim prijedlogom nisu služili, već su donijeli kompromisan zaključak da IO početkom svake godine mora podijeliti zadatke i odrediti tko je organizator pojedine aktivnosti saveza u toj godini.
VLAST OSTAJE U POREČU - Milan Žužić i Duško Dozet, dosadašnji i novi predsjednik PSIŽ-a

Uspjeh cilj, a ne posljedica

U ostalom dijelu sjednice, u diskusiji se Anđelo Iskra (Delfin), dugogodišnji istaknuti istarski, ne samo plivački već sportski aktivist, kritički osvrnuo na stanje u istarskom plivanju podijelivši »packe« i radu PSIŽ-a. Iskra smatra da je savez malo napravio na popularizaciji plivanja u sredinama kao što su Umag, Novigrad ili Vrsar, i da se nerad često puta skriva iza loše infrastrukture koju za plivanje ima Istra. Također smatra da je nadmetanje među istarskim klubovima prešlo granicu sportskog rivaliteta, da je uspjeh na natjecanju postao temeljni cilj rada klubova, a ne posljedica dobrog rada, što svakako nije u interesu djece i plivanja. Iskra je također mišljenja da u županiji nema dovoljno kvalitetnih trenera, a i oni koji su prisutni vrlo malo surađuju. No, najslabijim karikama istarskog plivanja prozvao je rukovodstva klubova sa svojim animozitetima, ne zaobišavši pritom ni svoj klub »Delfin«. U istarskom plivanju, veli Iskra, nema dobrog ozračja, vlada ljubomora, zavist i nekontrolirana utrka za rezultatima.

Očita netrpeljivost među klubovima

Međutim, kad se Iskra dotaknuo nesuglasica Valery Švigir (Arena) s trenerom Svetoslavom Bobevom prvog dana prvenstva Hrvatske u Zagrebu, zbog kojih mlada plivačica nije nastupila sljedeća dva dana, »uzburkali su se duhovi«. Iskru je, naime, u izlaganju prekinula predstavnica »Arene« Sabina Ambruš smatrajući da se petlja u interne klupske stvari kluba kojeg nije član. To je bila samo iskra koja je zapalila fitilj i sljedećih desetak minuta koji su protekli u povišenim tonovima, prepucavanju i međusobnom dokazivanju, samo su na vidjelo iznijele očite netrpeljivosti među klubovima. U toj predstavi sudjelovali su predstavnici svih klubova izuzev »Balene«. Premda ga je Ambruš pozvala da ostane na sjednici i sasluša njeno viđenje stvari, Iskra je napustio sjednicu naglasivši da ga ne interesira savez koji se ne želi uhvatiti u koštac sa stvarnim problemima. I novi je predsjednik Dozet zamolio ostale predstavnike »Delfina« da pokušaju Iskru nagovoriti na povratak u salu, no oni su to odbili učiniti.
Inače, prema našim saznanjima, Švigir i Bobev su odmah nakon prvenstva u Zagrebu razgovorom izgladili nesuglasice i nastavili suradnju na obostrano zadovoljstvo.
Kristijan KLARIĆ

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti